Vzrostl zájem o bezplatnou právní pomoc. Problémy dělají exekuce, zálohové výživné i spory v práci

Roste počet žádostí o bezplatnou právní pomoc. Asociace občanských poraden jich zaznamenala od ledna už 35 tisíc, což je o deset procent více než loni. Hlavními tématy jsou exekuce, nárok na zálohové výživné nebo pracovní spory.

Kvůli dluhům žádala o pomoc třetina všech tazatelů, tedy přibližně 12 tisíc. Vyplývá to z dat Asociace občanských poraden, které má Česká televize k dispozici. „Nejvíce řešíme exekuce a dluhy občanů. Obrací se na nás také kvůli změnám zákonů, které se dluhů a exekucí, případně insolvencí, týkají,“ uvedl předseda Asociace občanských poraden Hynek Kalvoda.

„Spektrum právních problémů, jež chtějí klienti řešit, je velice široké. Přesto lze říci, že z hlediska věcného žádají nejčastěji klienti o bezplatnou právní pomoc například v exekucích,“ potvrdil trend tajemník České advokátní komory Petr Čáp. Komora od července roku 2018 určuje advokáty, kteří mají poskytovat právní pomoc bezplatně.

Na poradny se ve 12 procentech případů obraceli klienti i kvůli rodinným záležitostem. „V souvislosti s rodinným právem aktuálně nejvíce řešíme zálohové výživné – kdy a jak je možné o něj požádat na úřadu práce. Zejména řešíme návrhy na výkon rozhodnutí či exekuci, aby oprávněné osoby mohly o výživné požádat,“ uvedl Kalvoda.

Kromě dluhů se řeší i problémy v zaměstnání, a to konkrétně v necelých deseti procentech žádostí. Podle Kalvody to souvisí s pandemií: „Časté jsou problémy se zaměstnavateli. Například zaměstnanci řeší svoje práva a povinnosti, řeší, jestli je můžou převést na jinou práci a za jakých podmínek, nebo třeba i za jakých podmínek a jestli vůbec můžou dostat výpověď.“

Bezplatnou právní pomoc poskytují právní poradny po celé České republice. Žádat o ni může kdokoli, a to buď u poraden, nebo advokátů. U nich to lze pouze v případě, že zájemce prokáže, že nemá dostatek financí.

Žádosti o bezplatnou právní pomoc
Zdroj: Asociace občanských poraden / ČT24