Lidé na Šumavě ničí fotopasti, ročně jich ukradnou desítky

Události: Lidé ničí fotopasti v Národním parku Šumava (zdroj: ČT24)

Lidé na Šumavě ničí fotopasti národního parku. Jen za poslední dva týdny našli zoologové tři zařízení pro sledování divokých zvířat rozbitá. Kromě toho jim každý rok desítky fotopastí někdo ukradne.

Rozbité fotopasti našli zoologové třeba i v oblastech, kam normálně v sezoně míří minimum turistů – mezi Kvildou a Borovými Lady. Naposledy vandalové fotopasti zničili zřejmě kamenem. V jedné chybí i paměťová karta s fotkami.

Případů začalo přibývat s letošní masovou zimní turistikou. Každá fotopast je přitom označena logem národního parku a informací, že slouží k monitoringu ohrožených druhů.

Ještě víc fotopastí se v průběhu roku ztratilo. Park tak přišel o desítky snímků rysů, vlků a dalších vzácných zvířat. Chybějící data snižují kvalitu výzkumu, který je navíc často mezinárodní, protože zvířata přechází do Německa a Rakouska.

Jenže nahradit fotopast nestačí; zoologové musí pro zařízení najít nové místo, protože na stejném by o fotopast mohli totiž znovu přijít, zároveň ale musí jít kvůli výzkumu o stejnou oblast.

„V některých oblastech už je krádeží fotopastí tolik, že nevíme, kam je dát, aby to bylo bezpečné a zároveň aby to bylo úspěšné,“ popisuje zooložka ze Správy Národního parku Šumava Elisa Belotti. „Používáme několik druhů fotopastí, zhruba od tří a půl tisíce korun do osmi tisíc korun. Když se to nastřádá, ročně přijdeme o desítky tisíc,“ dodává mluvčí Správy Národního parku Šumava Jan Dvořák.

Nejčastěji dochází ke krádežím a teď i ničení zařízení na centrální Šumavě a také na západě v Chráněné krajinné oblasti.