Silou hlasu ovládaná domácnost. Český spolek s vývojáři se snaží usnadnit život lidem s handicapem

Události: Spolek Silou hlasu s vývojáři vymysleli systém domácnosti pro handicapované (zdroj: ČT)

Spolek Silou hlasu ve spolupráci s brněnskými vývojáři představil cestu, jak ovládat domácnost pouhými slovy. To vše pomocí dostupných technologií. Významně to usnadní lidem s handicapem každodenní život a umožní to zvýšit úroveň jejich samostatnosti.

Moci sama otevřít dveře. Právě tohle přání stálo u zrodu projektu, který Ditě Horochovské změnil život. Pomocí hlasu teď dokáže ovládat řadu prvků v bytě. „Je to obrovská úleva nejen pro mě, ale i pro tu osobu, která se o mě v tu dobu stará,“ poznamenala zakladatelka a předsedkyně spolku Silou hlasu. 

Pomoc potřebuje 24 hodin denně. Krátce po narození jí lékaři objevili nezhoubný nádor v krční páteři. Kvůli němu už nehýbe ani rukama. Cestu k soběstačnosti začala hledat skrze počítač. Spolešně s kamarádem Lukášem Srbou pak začali učit ovládat počítač hlasem i další lidi s handicapem.

Propagační materiál spolku Silou hlasu
Zdroj: www.silouhlasu.cz

Vývojáři systém sestaví tak, aby vyhovoval potřebám klienta

Projekt Silou hlasu zaujal mladé vývojáře z Brna. Díky nim si dnes může Horochovská sama také otevřít okno, pustit televizi nebo stáhnout rolety. Systém funguje i při výpadku internetu. Pro uživatele je tak bezpečný a není drahý. Sestavit si ho může podle vlastních potřeb.

„Poskládali jsme hotová zařízení, propojili je navzájem. A hlavně propojili pro Ditu do aplikace, aby je (zařízení) mohla následně ovládat hlasem,“ vysvětluje Stanislav Řezanina, který je technickým ředitelem firmy, se kterou spolek spolupracoval. 

„Systém jsme navrhli tak, aby do něj šlo zaintegrovat všechno. Řeknete nám požadavek a my vymyslíme, jak to ovládat,“ dodává jednatel společnosti inovura Ondřej Žilka.