Splachovat dešťovou vodou? Její využití by měla usnadnit menší byrokracie

Události ČT: Menší byrokracie by mohla usnadnit využití dešťové vody (zdroj: ČT24)

Nedostatek vody je téma odborníků, politiků i zemědělců a možnosti šetrnějšího nakládání  s vodou proto mění i legislativu. V Česku prozatím například chybí definice užitkové vody. Podle aliance Šance pro budovy to komplikuje její využití – tam, kde to jde, by místo pitné stačila třeba ta dešťová. Ministerstva životního prostředí a zdravotnictví proto chystají úpravu zákona.

Při každém spláchnutí mizí v kanalizaci litry pitné vody. Ta je přitom i v českých podmínkách stále nedostatkovější komoditou, a sílí proto trend využít na užitkové účely dešťovou vodu, která dosud rovněž končí bez účelu ve stokách.

Například v pražských Holešovicích „chytrá“ kancelářská budova umí zužitkovat právě i dešťovou vodu. Ta se ukládá v podzemní nádrži, kde se také mírně chloruje, aby vydržela.

„Běžně se v jarních a podzimních měsících nádrž naplní nebo přeplní, až přetéká, v letních měsících, když jsou sucha, je vody méně a používá se pitná voda z řadu,“ uvedl správce budovy Martin Hes.

Dešťová voda z pláště budovy stéká potrubím do suterénu a z retenční nádrže třeba zase na střechu, kde zavlažuje rostliny.

Kromě deště se dá využít i takzvaná šedá voda, čili ta už použitá a pak přečištěná. Někde s ní třeba splachují toalety. V komerčních budovách to dělá až 40 procent spotřeby.

„Problém je, že není jasně definováno, jaké parametry užitková voda má splňovat, a tak předvídatelnost toho podnikatelského prostředí, té investice je tím pádem snížená,“ nastínil ředitel aliance Šance pro budovy Petr Holub.

Použití užitkové vody navíc aktuálně vyžaduje souhlas hygieny. Rozhoduje se u každé stavby zvlášť. Vyřešit byrokratickou překážku jednou provždy by měla definice v zákoně o veřejném zdraví a vydání příslušné vyhlášky. Už teď na ni jde získat dotace resortu životního prostředí.

„Samozřejmě u velkých developerských projektů je s hygienou určitě větší diskuze a my ji právě chceme výrazně zjednodušit,“ řekl ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO).

Aliance Šance pro budovy navrhuje i úlevy pro ty, kdo postaví zelené střechy nebo jinak využijí srážkové vody. O tom budou ministerstva ještě jednat.