Školák na malé motorce vybojoval řadu titulů. Závodit začal v pěti letech

168 hodin: Létající Adam (zdroj: ČT24)

Je mu teprve devět let, přesto má na motorce najeto jako málokdo. Adam Vyskočil z Písku si na minibike sedl poprvé ve třech letech, v pěti začal závodit. Vítězné poháry sbírá nejen na českých, ale i na mezinárodních soutěžích. Ke dvěma mistrovským titulům České republiky přibylo i ocenění Talent roku 2019. Reportáž o něm natáčela pro pořad 168 hodin Kateřina Stibalová.

V době, kdy se ostatní děti učily jezdit na dětském odrážedle, dostal Adam Vyskočil první motorku.

„Ve třech a půl letech jsem mu koupil minibike, přivařil jsem postranní kolečka a začali jsme jezdit někde na letišti. Nejdřív spolu, pak si to oťukával sám,“ vylíčil jeho otec Michael Vyskočil. 

Po otci zdědil devítiletý Adam vášeň k motorkám a po matce – bývalé závodnici historického rallye – zase chuť soutěžit.  

V pěti letech první závod

Když bylo Adamovi pět let, postavil se na start prvního závodu. „Vzpomínám si na něj velice dobře, byli jsme v Maďarském Kecskemétu, zapršelo a jeden soupeř to trošku přehnal a poslal Adámka k zemi takovým způsobem, že ho odvezli do nemocnice,“ popsal chlapcův otec. 

Všechno ale dobře dopadlo a Adam, s několika šrámy a podlitinami, seděl už o pár hodin později znovu na motorce.

„Znám to ze svého mládí. Kdykoliv se něco stalo, tak žádné brečení a hned zpátky. Protože všichni víme, že když se tomu dá odstup, tak tam nastane psychický blok. Proto bohužel musel hned na motorku,“ vysvětlil Michael Vyskočil s tím, že i když se chlapec chvíli bál, závod se nakonec vydařil.  

Adam se rychlé jízdy ani pádů bát nezačal. Následovaly další závody a i další pády. „Jednou jsem měl na kotníku velkou bouli a potom jsem měl zlomenou levou a pravou klíční kost,“ popsal.  

Strach jako součást

Adamova motorka je vysoká sotva šedesát centimetrů, i tak má ale výkon osm koní a dokáže jet až stokilometrovou rychlostí.

Pro chlapcovy rodiče se mnohdy jedná o složitou situaci, kdy zažívají strach o své dítě, ale zároveň ho nechtějí připravit o milovaný koníček. „Když jsem viděla, jak to syna baví, tak jsem neměla na to říct mu ‚ne, to nebudeme dělat,‘“ popsala Kateřina Vyskočilová – Fajtlová. 

S obavami  se musel vyrovnat i sám Adam. „Vždycky mám strach, že se něco stane, ale řeknu si ne. Prostě jedu. Na ten strach se nedá myslet, protože kdybys na něj myslel v takové rychlosti – třeba v šedesáti – tak se budeš zabývat strachem a zapomeneš na to, co máš udělat,“ popsal malý závodník.  

Talent roku 2019

Adam už stihl za svou krátkou dráhu závodníka zaplnit vítěznými poháry celou vitrínu. Za loňský rok získal navíc i ocenění Talent roku 2019. 

„Důležité je, aby vydržel on i jeho rodiče a v době puberty se nic nezměnilo,“ poznamenal Adamův trenér a bývalý profesionální motocyklový závodník Matěj Smrž. „Dá se dostat až na mistrovství světa,“ dodal. 

Pro celou rodinu se Adamovo závodění stalo životním stylem. Depo je jejich druhým domovem. Chlapec navíc musí zvládat nejen tréninky na motorce, ale i fyzickou přípravu a také školu.

Za měsíc přitom Adamovi začíná nová sezona. Jedním z nejdůležitějších závodů bude mistrovství Evropy.