Ochlazení přijde až v půli adventu, hory mohou zbělat kolem Mikuláše

Nadprůměrné teplo má pokračovat i v příštích dvou týdnech, pak se podle meteorologů může ochladit. Srážek očekávají proti průměru spíše méně, v první polovině prosince by mělo začít na horách sněžit. Vyplývá to z měsíčního výhledu počasí, který zveřejnil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

O posledním víkendu se denní maxima pohybují mezi šesti a deseti stupni, na severovýchodě republiky ale mohou dosáhnout až čtrnácti stupňů a nemrzne ani v noci. Tento ráz počasí by se měl podle předpovědi udržet i v průběhu příštího týdne, ve čtvrtek mohou být teploty dokonce vyšší než nyní – na úrovni mezi osmi a dvanácti stupni.

„Velmi teplé počasí posledních týdnů bude pozvolna ustupovat, ale z hlediska průměrných hodnot zůstanou teploty v nejbližších dvou týdnech pravděpodobně nadále nad úrovní dlouhodobých průměrů,“ uvedli pak meteorologové ve svém výhledu pro nadcházející čtyři týdny.

Advent bez mrazů a sněhu

Teploty by měly začít klesat až na přelomu listopadu a prosince, kdy denní maxima mají dosahovat pěti stupňů. Ve druhé polovině předvánočního období výhled předpokládá teploty většinou v rozmezí běžných hodnot pro danou roční dobu. V noci už tak může mrznout.

Srážkově by měly být následující čtyři týdny průměrné až slabě podprůměrné. „Z celého předpovědního období očekáváme relativně více srážek v první než ve druhé polovině období, kdy už budou srážky na horách většinou sněhové,“ doplnil ČHMÚ.

Dlouhodobá průměrná teplota pro následující čtyři týdny je 0,2 stupně Celsia. Podle záznamů vedených od roku 1951 bylo nejchladněji v roce 1969, kdy průměr činil minus 5,3 stupně Celsia. Zatím nejvyšší průměr 4,5 stupně meteorologové zaznamenali v roce 2006.