Bratři Březinovi: Radek hlavou lihové mafie, Tomáš pomohl policii

Olomouc – Radek Březina v současnosti čelí jako hlava tzv. lihové mafie obvinění, že tato skupina obrala stát na daních o rekordních 6,7 miliard korun. V případu byli obviněni oba bratři – Radek i Tomáš Březinovi, kteří tak byli od roku 2012 ve vazbě. Přestože se nyní Radek Březina rozhodl šíře vypovídat, už dříve otevřeně svědčil jeho bratr, který byl proto propuštěn z vazby na kauci.

Přes rok byli ve vazbě, ale po letošním lednovém zásahu kriminalistů v případu obchodu s nezdaněným lihem, který vyústil v další obvinění a sedm osob ve vazbě, změnil Tomáš Březina přístup. Požádal o status spolupracujícího obviněného. Policii tudíž popsal fungování organizace, jakým způsobem získávali líh, a jak obcházeli daňovou povinnost. Původně mu hrozil třináctiletý trest, tímto krokem by se mu mohl snížit.

Naopak jeho bratr Radek, který je označován za hlavního strůjce podvodů, zůstával neoblomný. Až dnes se přiznal k vlastnictví nelegálního lihu – v červenci se již přiznal k organizování podvodů s nezdaněným lihem, řízení falešné denaturace i budování tajných skladů. Ty policisté nalezli v návaznosti na vyšetřování metanolové kauzy v roce 2012, a to v Olomouci, Stojčíně na Pelhřimovsku a ve Valašském Meziříčí. Další sklady byly lokalizovány později.

Kauza v číslech

Vyčíslená škoda: 6,695 mld. Kč

Časové rozpětí vyšetřovaných případů: 1998 - 2013

Období největšího počtu daňových úniků: 2004 - 2005

Objem čištěného technického lihu: 1,3 mil. litrů

Objem obchodovaného nezdaněného lihu: 21 mil. litrů

Objem tajných úložišt lihu: 2,6 mil. litrů

Výpověď proti bratrovi

Na Tomáše Březinu byla napsána část nemovitostí rodiny, včetně ostravského skladu, kde celníci nalezli přes 220 tisíc litrů nezdaněného lihu. Tomáš Březina byl zároveň výkonným ředitelem firmy Profi pronájmy, v jejímž portfoliu byly další prostory, v kterých se skladoval líh. V květnu Tomáš Březina vypovídal u Krajského soudu v Olomouci. Popisoval podnikání svého bratra s tím, že pro něj jako bílý kůň vedl evidenci, připravoval analýzy a nechal na sebe napsat i bankovní účty. Pracovat pro svého bratra začal už v roce 1995. „Ve firmě od roku 2002 do mého zadržení vznikal nelegální líh, byl to jediný zdroj nelegálního lihu pro mého bratra. Odtud šel do skladů,“ popsal Tomáš Březina. Pilířem byla firma Morávia-Chem, která měla jako výrobce příměsí pro automobily povolení, aby proces denaturace prováděla přímo ve svém areálu.

Upozornil tak i na korupci v celní správě, která podle jeho výpovědi o nezdaněném lihu věděla. „Líh se měl zdenaturovat, vyhotovil se k tomu patřičný protokol, ale ve většině případů k tomu fakticky nedošlo. Někdy to bylo i za přítomnosti správce daně, s vědomím správce daně,“ řekl Tomáš Březina. Nezdaněný líh pak distribuoval dál, nebo jej využil při vlastní výrobě v Likérce Drak. „Měl jsem tam povinnost kontrolovat finanční toky,“ uvedl Tomáš Březina.

Rodina pak u soudu nabídla za propuštění Tomáše Březiny kauci ve výši sedmi milionů korun. Pět milionů hodlal složit Březinův otec, další dva miliony přidal jeho tchán. Soudce Eduard Ondrášek ale jejich návrh odmítl s tím, že tyto záruky „nejsou dostatečné“. Soud mu nicméně přiznal kauci na propuštění z vazby, ale ve výši patnáct milionů korun. Rodina peníze zaplatila, a tak byl ještě na konci května jeden z bratrů Březinových propuštěn. Platí pro něj ale zákaz vycestování z republiky.

Radek Březina zůstal ve vazbě

Radek Březina ve své červencové výpovědi potvrdil bratrova slova, že Tomáš Březina byl jen v jeho vleku, že ho do podvodů zatáhl. A řekl také, že jejich otec byl v šoku, když se z televize dozvěděl o tajných skladech. „Nemůžu nabídnout kauci tak jako bratr. Za mne otec tuto možnost razantně odmítl,“ řekl Radek Březina. O propuštění z vazby neuvažovaly ani soudy, zvlášť když už mu soud vyměřil podmínku za pokus o podplacení dozorce, nebo když měl vyšetřujícího detektiva zkoušet uplatit deseti miliony korun za ovlivnění vyšetřování. Po rozsáhlé výpovědi svého bratra se v červenci i Radek Březina přiznal, a to k organizování podvodů s nezdaněným lihem. Žádal o celu v Olomouci, aby se mohl častěji vídat s rodinou. Ve vazbě je od ledna i jeho manželka.

Historie obvinění ohledně nezákonné výroby či nakládání s lihem se s Radkem Březinou táhne už od začátku devadesátých let, nikdy ho soudy ale nepotrestaly. Zároveň se v souvislosti s jeho osobou vyskytlo několik závažných případů údajných únosů, vyhrožování nebo mučení. V únoru 1997 měl Březina nechat třeba unést jednadvacetiletého syna obchodního partnera Otakara Hlavizňy. Devět a půl měsíce měl být v řetězech držen v malé místnosti v polorozpadlém statku.

Lihová mafie: Nejen daňové úniky, ale také únosy a mučení - podívejte se na reportáž

Kauza očima Reportérů ČT