Odborníci monitorují šumavské lesy. Zajímá je, jak se vzpamatovávají z orkánů či po kůrovci

Události: Odborníci monitorují šumavské lesy (zdroj: ČT24)

Šumavský národní park po deseti letech ukončil první biomonitoring lesa v nejchráněnějších oblastech. Laserové zaměřování stromů a sledování samovolného vývoje má význam i pro lesnické hospodaření mimo chráněné území. Biologové totiž rozvoj sledovali jak ve zdravých porostech, tak i v oblastech poničených kůrovcem nebo orkány.

Vývoj stromů odborníci sledují v bezzásahových oblastech na více než tisíci plochách. „Zaznamenáváme nejen pozice a charakteristiky stromů, ale také tlejícího dřeva, případně pahýlů souší,“ sdělila ekoložka Pavla Čížková.

Kromě toho musí ekologové spočítat i jednotlivé mladé stromky. Například v Luzenském údolí u Modravy jich před deseti lety na jednom hektaru rostlo samovolně asi pět tisíc. „V současné době to kleslo asi na dva a půl tisíce kusů na hektar, ale je to proto, že zmlazení postupně přerůstá do stromového patra a zvyšuje se nám počet stromů malých dimenzí,“ vysvětlila Čížková.

Za posledních deset let se rovněž změnil třeba i les u jezera Laka v západní části Šumavy, kde má kromě smrků velké zastoupení také jeřáb. Právě tato lokace přitom po orkánu Kyrill v roce 2007 patřila k nejvíce zasaženým. Holiny na celé Šumavě nejčastěji samovolně zarůstají smrky, proto už je správa národního parku nesází.

Zarůstání holin
Zdroj: ČT24

Plochy ke sledování si nevybírá sám národní park, jsou přiřazeny počítačem. „Jsou tam nivy toků, které jsou téměř bezlesé, rašeliniště, smrkové lesy, které přežily kůrovcovou gradaci, zároveň jsou tam i lesy po kůrovcové gradaci nebo po vichřici,“ vyjmenoval ředitel Správy Národního parku Šumava Pavel Hubený.

Na detailní vývoj lesa v průběhu deseti let navazuje 3D snímkování. To dává přehled prakticky o každém centimetru lesa i o stavech stromů. Správa rezervace na něm spolupracuje se sousedním bavorským parkem.