Přibývá lidí, kteří sepisují svou poslední vůli. Někdy myslí i na charitu

Přibývá lidí, kteří sepisují své poslední vůle (zdroj: ČT24)

V Česku v posledních letech přibývá lidí, kteří sepisují svou poslední vůli. Loni jich bylo 22 tisíc. Přesto jde, oproti zahraničí, spíš o výjimečný krok. Zlepšit to chtějí organizace v rámci Měsíce dobročinných závětí.

V domově Radost v Merklíně probíhá už několik měsíců postupná rekonstrukce – z části i díky penězům, které Diakonie dostala jako dar v závěti. „Rekonstrukce je velmi náročná, peníze nám tam chyběly a vlastně v tu chvíli přišel telefonát od notáře, což nám způsobilo velkou radost,“ vysvětluje Zdeňka Sobotová, která v rámci Diakonie Českobratrské církve evangelické pečuje o dárce.

Organizace většinou dopředu netuší, že jim někdo chce něco odkázat. Například Nadace Olgy Havlové dostane takový nečekaný dar i třikrát ročně. Někdy je v závěti uvedeno i to, na co mají peníze sloužit. „Pokud dárce toto přání nevysloví, my vždycky peníze použijeme na pomoc seniorům – na sociální služby a taky na paliativní péči,“ říká ředitelka Výboru dobré vůle – Nadace Olgy Havlové Monika Granja.

Počty lidí, kteří sepíší závěť, sice rostou – vloni jich bylo už téměř dvaadvacet tisíc – přesto nejde v porovnání se zahraničím o vysoká čísla. Navíc závětí, ve kterých lidé myslí na dobročinnost, je jen nepatrně. Podle odhadů je v Česku jedno až dvě promile úmrtí s dobročinnou závětí. Například ve Velké Británii je to až šest procent.

Počty závětí
Zdroj: ČT24

Změnit by to mohl měsíc Dobročinné závěti, který právě probíhá. Během něj je zhruba dvoutisícový poplatek za práci notáře každému vrácen – tedy pokud v poslední vůli pamatoval na charitu.

„Účel je předně zviditelnit, že je dobré sepsat závěť. A pokud se někdo rozhodne už závěť sepsat, tak že je tady i možnost myslet na dobročinnou organizaci,“ vysvětluje programový ředitel Nadace Via a mluvčí kampaně Závěť pomáhá Jan Gregor.

Sepsat ji lze u notáře, ale i vlastnoručně. Kdo ji napíše na počítači, musí u toho mít dva svědky. Nikdy nesmí chybět vlastnoruční podpis. 

Náležitosti závěti
Zdroj: ČT24