Prognostik Zeman a hudebník Kocáb v létě 1989 z obrazovky napadli režim

Události: V létě 1989 se z televizní obrazovky vzácně ozvala kritika režimu (zdroj: ČT24)

Přesně před 30 lety se v Československé televizi poprvé objevil Miloš Zeman. Jako host vystoupil v Hospodářském zápisníku a popsal neutěšený stav socialistické ekonomiky i společnosti. První kritika tehdejšího režimu a výzva k jeho změně ale ve vysílání zazněla už v červnu, kdy se tak nečekaně vyjádřil hudebník Michael Kocáb. Komunisté televizi pevně ovládali až do listopadu 1989, takže šlo o velmi vzácné projevy.

Tehdejší prognostik Miloš Zeman přišel do televizního vysílání, aby odvolal to, co předtím napsal v Technickém magazínu. V něm označil socialistické Československo za ve skutečnosti zaostalou zemi a otevřeně kritizoval tehdejší režim.

Místo mírných slov ale diváci Hospodářského zápisníku slyšeli od Zemana ještě tvrdší kritiku. Avizoval tehdy třeba to, že Československo čekají stávky a demonstrace. Pro současného prezidenta znamenalo jeho vystoupení konec na pracovišti.

Skutečnost, že se předtočený Hospodářský zápisník Československé televize vůbec dostal k lidem, se dá označit za shodu náhod. Svou roli totiž sehrály probíhající prázdniny a vedoucí služba nefungovala jako obvykle. Zápisník díky tomu prošel do vysílání.

1989: Záznam vystoupení Miloše Zemana v Hospodářském zápisníku (zdroj: ČT24)

V televizi se ale po několika měsících Zeman objevil znovu a to jako řečník při listopadové demonstraci na Letné. Z téže tribuny promluvil k lidem také Michael Kocáb. I on se pustil do režimu z televizní obrazovky už v létě téhož roku. Když jeho Píseň stáří vyhrála na festivalu Děčínská kotva 89, jako autor dostal prostor ve vysílání ČST.

A příležitosti využil k apelu na lidi v přímém přenosu. „Každý národ má takovou vládu, jakou si zaslouží,“ mohli slyšet diváci sledující přenos u televizí. Než mu moderátor stačil sebrat mikrofon, stihl ještě lidi vyzvat k pokusu o ekonomickou, kulturní i duchovní obnovu společnosti a o navrácení ztracených občanských práv.

Dohlížející dramaturg vysílání přerušit nestihl. „Byl z toho tak konsternován, že se na nic nezmohl. Já jsem naopak říkal: Ježíš, to je ono, ať to ještě chvilku trvá,“ popisuje situaci režisér pořadu Jaroslav Hanuš. Pro Michaela Kocába znamenala jeho slova zákaz vystupování na obrazovce, jinak ale pořad prošel bez následků.