Kvůli smrti afghánského vojáka vojenská policie obvinila čtyři lidi

Vojenská policie obvinila čtyři lidi kvůli loňské smrti příslušníka afghánské armády (zdroj: ČT24)

Vojenská policie (VP) obvinila čtyři vojáky z přečinu neoznámení trestného činu. Oznámilo to Městské státní zastupitelství v Praze na svých webových stránkách. Vyšetřování souvisí s úmrtím příslušníka afghánských ozbrojených sil, který byl podezřelý ze zastřelení českého vojenského psovoda Tomáše Procházky.

„Pan ministr je průběžně vojenskou policií informován o průběhu vyšetřování, bohužel v tuto chvíli nemůžeme cokoliv dalšího doplnit,“ uvedla mluvčí ministerstva obrany Jana Zechmeistrová. Vyšetřování případu bude pokračovat i v dalších dnech a podílí se na něm celá Vojenská policie, na případ bude až do odvolání platit informační embargo.

Psovod Tomáš Procházka zemřel loni na podzim na afghánské základně Šindánd v provincii Herát. Zastřelit ho měl příslušník afghánských ozbrojených sil Vahidulláh Chán. Chána zatkly afghánské jednotky a skončil ve vazbě západních sil. V době, kdy byl vrácen afghánským jednotkám, byl údajně zbitý a v bezvědomí. Krátce poté muž zemřel.

List New York Times (NYT) poté v listopadu napsal o vyšetřování českých a amerických vojáků, kteří se údajně podíleli na zabití afghánského vojáka podezřelého z Procházkovy smrti. Ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO) ale odmítl, že by čeští vojáci měli na jeho smrti vinu.

Vedení ministerstva a armády tehdy zdůraznilo, že okolnosti úmrtí se standardně vyšetřují stejně, jako je v jiných podobných případech obvyklé – a aktuální kroky Vojenské policie by měly být součástí tohoto prověřování. Už ve středu policie podnikla zásah na generálním štábu i v Prostějově, podle Deníku N zadržela několik vojáků.

Nyní přichází informace o obvinění čtyř osob. „Bylo zahájeno trestní stíhání čtyř osob pro přečin neoznámení trestného činu,“ uvedlo státní zastupitelství. Další informace poskytovat nechce. Za tento přečin hrozí až tříleté vězení.

Čtrnáct padlých

ČR má v Afghánistánu aktuálně 345 vojáků. V bojích v této zemi dosud zahynulo čtrnáct mužů a ve druhé polovině loňského roku se tuzemská armáda musela v Afghánistánu vypořádat s několika útoky.

V srpnu zemřeli tři čeští vojáci poté, co se v jejich blízkosti odpálil sebevražedný atentátník. V říjnu pak na spojeneckou hlídku zaútočili atentátníci automobilem naloženým výbušninami, zraněno bylo pět českých vojáků. Následoval útok, při kterém zemřel Procházka a dva čeští vojáci byli zraněni.