Exkluzivní průzkum pro ČT: Babiše vnímá negativně 40 procent dotázaných, kladně 29 procent. Zbytek má smíšené pocity

Předsedu vlády Andreje Babiše (ANO) vnímá 40 procent lidí negativně. Smíšené pocity má 31 procent dotázaných, pozitivně jej hodnotí 29 procent lidí. Vyplývá to z průzkumu společnosti Median pro Českou televizi. Jako pozitivní krok premiéra respondenti uvedli například lepší výběr daní. Naopak jako negativní věc zmínili to, že Babiš rozděluje společnost.

Co se týče nazírání na premiéra Babiše, Česko je podle průzkumu z 6. až 9. června rozděleno na tři tábory. Čtyřicet procent respondentů hodnotí současného premiéra negativně. Opačný názor má 29 procent oslovených. Zhruba třetina lidí pak nedokáže říct, jestli převažují dobré, nebo špatné aspekty.

Vnímání Andreje Babiše v pozici premiéra
Zdroj: Median pro ČT

Obyvatelé nejčastěji zmiňují jako zásluhy Andreje Babiše to, že zefektivnil výběr daní. Zhruba každý druhý pak uvedl, že zlepšil ekonomickou situaci země nebo že nastartoval státní investice.

Pozitivní vnímání Andreje Babiše v pozici premiéra
Zdroj: Median pro ČT

Sedmdesáti procentům oslovených vadí, že premiér rozděluje společnost, dvě třetiny lidí v průzkumu uvedly, že je ve střetu zájmů, a 62 procent respondentů mu vytýká, že ovlivňuje média.

Negativní vnímání Andreje Babiše v pozici premiéra
Zdroj: Median pro ČT
  • Průzkum agentury Median pro Českou televizi se uskutečnil na vzorku 801 respondentů ve věku 18 a více let ve dnech 6. až 9. června, a to pomocí telefonického dotazování vyškolenými tazateli (CATI) a osobním pokládáním otázek s využitím laptopů a tabletů (CAPI).
  • Zobrazena jsou procenta odpovědí. Náhodná statistická odchylka činí +/-1,5 procentního bodu u postojů, které zastává pět procent respondentů, a až +/- 3,5 procentního bodu u postojů, které zastává 50 % respondentů.