Spalničky jsou na ústupu, hlásí hlavní hygienička. Za týden onemocněli jen dva lidé

Situace ve výskytu spalniček v České republice se významně zklidnila. Uvedla to hlavní hygienička Eva Gottvaldová. Za posledních sedm dní přibyly dva nové případy, potvrdil České televizi mluvčí ministerstva zdravotnictví Jan Brodský. Na začátku května naproti tomu ještě přibývalo 25 nemocných týdně.

„Lokální ohniska nákazy, která jsme evidovali, vyhasínají,“ řekla hlavní hygienička České republiky Eva Gottvaldová. Pokles počtu nových případů znamená podle ní jediné: „Spalničky jsou na ústupu.“ Hygienička přitom zdůraznila, že „u nás plošná epidemie, to je celorepubliková epidemie, nebyla“.

Fakt, že nových případů spalniček ubylo, spojují hygienici s ročním obdobím. Podobně jako třeba chřipka jsou i spalničky sezonní a vyskytují se hlavně v zimě. Podle Gottvaldové to ale není vše. „Je také třeba zdůraznit i vliv protiepidemických opatření, jakým je například očkování, které nám napomáhá zvyšování odolnosti proti infekci,“ podotkla hlavní hygienička.

Jak se bude situace vyvíjet v příští sezoně, bude záviset na epidemiologické situaci nejen v Evropě, ale i jinde ve světě. „Je to spojeno také i s mírou cestování,“ upozornila Gottvaldová.

Od začátku roku onemocnělo spalničkami 547 lidí. Nejvíce nemocných bylo v Praze, hlášených je tam 173 případů. Naopak v Karlovarském kraji letos onemocněl pouze jeden člověk.

  • 3. května: 25 (503)
  • 10. května: 18 (521)
  • 17. května: 9 (530)
  • 24. května: 7 (537)
  • 31. května: 8 (545)
  • 7. června: 2 (547)