Od letního parna k prudkým bouřkám s kroupami. Jasné počasí zatím nevydrží

Začátek června přinesl docela jiné počasí oproti chladnému a deštivému květnu. Neznamená to ale, že by se vracel velmi teplý a zároveň suchý duben. První červnové dny sice jsou teplé a nebe takřka bez mráčku, ale od úterý se opět začne objevovat déšť v podobě přeháněk, později bouřek, které mohou být i silné a možná je doprovodí přívalové deště nebo kroupy.

Teploty přes 30 stupňů Celsia nebyly o uplynulém víkendu ničím výjimečným a nebudou ani na počátku nového týdne. Pondělí bude zvláště jasným dnem, do rána ustal déšť i tam, kde o víkendu ještě pršelo, a pokud se během dne nějaké přeháňky nebo i bouřky objeví, mělo by to být jen na úplném východě republiky na moravsko-slovenském pomezí. Teploty vystoupí odpoledne na 26 až 30 stupňů, v Čechách bude spíše k třiceti, na Moravě kolem 26 nebo 27 stupňů.

V dalších dnech již nebude tak jasno. V úterý se hlavně na západě Čech, ale i na Českomoravské vrchovině objeví mraky a bude pršet. Teplo zato bude ještě větší – maximální teploty vystoupí na 27 až 31 stupňů. Ve středu by pak v Čechách mohlo být až 32 stupňů Celsia. Na východě republiky bude chladněji a objeví se přeháňky a bouřky.

Čtvrtek pak přinese zejména v Čechách větší ochlazení na maximálních 22 až 26 stupňů. Přijde studená fronta a s ní bouřky. „Vzhledem k tomu, jaké předtím bude teplo, bouřky mohou být ojediněle i silné. To znamená s přívalovým deštěm, kroupami nebo nárazy větru. Pravděpodobně bude během středy vydána výstraha před silnými bouřkami,“ upozornila meteoroložka Marie Odstrčilová.

Počasí 4.–6. 6.
Zdroj: ČT24

I přesto, že byl květen deštivý, další srážky Česko nutně potřebuje. Srážkový deficit, který meteorologové evidují od loňského června, se totiž zmírnil jen trochu a stále zůstává výrazný. Aby se zmírnil, bylo by potřeba, aby v průměru napršelo 71 milimetrů. Srážkový deficit, který eviduje Český hydrometeorologický ústav, se od loňského června zvyšoval až na listopadových 105 milimetrů. Zima jej trochu snížila až na 58 milimetrů v březnu, duben situaci ale zase výrazně zhoršil.

Na některých místech trvá i půdní sucho, jde zejména o střední Čechy severně od Prahy, severozápad Čech, Mosteckou pánev a okolí Litoměřic, ale částečně i jižní Moravu.

Půdní sucho
Zdroj: ČHMÚ