Železničáři dostali nové uniformy. Stále vládne modrá a čepicím červená

Saka s trochu odlišným střihem a bíle zvýrazněnými kapsami s reflexními prvky, nová podoba svetrů nebo červené čepice bez žlutých doplňků – tak vypadá nový šatník zaměstnanců Správy železniční dopravní cesty. Uniformám železničářů bude nadále vládnout tmavě modrá barva, doplňky budou v barvách SŽDC, tedy tyrkysové a oranžové.

Za kompletní obnovu svých uniforem zaplatí SŽDC 70 milionů korun. Dodá je firma Blažek, která zvítězila ve veřejné soutěži. Nové uniformy by měli dostat všichni provozní zaměstnanci, kterých je přibližně 4600, a to naráz.

„Naši zaměstnanci si zaslouží kvalitní a plně funkční oblečení. Výpravčí se totiž při pracovním výkonu pohybují uvnitř i vně budov ve všech ročních obdobích,“ podotkl generální ředitel SŽDC Jiří Svoboda.

Při představení uniforem ukázala železniční správa různé varianty oděvu. Muži mohou nosit tmavé kalhoty s bílou košilí s krátkými rukávy a kravatou, ale i variantu s modrým svetrem a sakem. Ženy v uniformách SŽDC pak mohou mít kalhoty či sukni a nad ní košili, sako či svetr. Saka mají kapsy zvýrazněné reflexními bílými proužky.

Charakteristické červené čepice pak oproti současné variantě ztratí žluté doplňky, zůstává jim černý kšilt.

Správa železniční dopravní cesty existuje od roku 2003, zatím používala oděvy vycházející ze střihů pro státní organizaci České dráhy, jejíž nástupkyní SŽDC je.

Oděvy byly dříve inspirované uniformami

V minulosti používaly státní dráhy stejnokroje, které byly podobné vojenským uniformám. Zvlášť nápadná byla podobnost v 50. letech, kdy ČSD zavedly oděvy v sovětském vzoru, kterým nechyběly ani nárameníky s hodnostními výložkami. Výrazné označení služebního postavení ovšem na drážních uniformách bývalo tradičně, obvykle však na límci. Zmizelo až v 90. letech.

Správa železniční dopravní cesty pečuje o železniční infrastrukturu, která patří státu. Od roku 2012 také řídí železniční provoz a sestavuje jízdní řád. Zaměstnanci SŽDC jsou tedy například výpravčí či dispečeři. Provozní personál ale tvoří jen část lidí, kteří pro státní organizaci pracují. Těch je celkem asi 17 tisíc.