Aby strava v nemocnicích pacientům neubližovala. V Olomouci mění jídelníček i myšlení

Události: Nemocnice v Olomouci jde příkladem v proměně kvality stravování (zdroj: ČT24)

Olomoucká fakultní nemocnice se rozhodla jít příkladem v racionálním přístupu ke stravování u hospitalizovaných pacientů. V rámci projektu Nemocniční strava podporovaného ministerstvem zdravotnictví začala odebírat suroviny od lokálních dodavatelů, přidává čerstvou zeleninu i ovoce a z hlavního „racionálního menu“ vyřadí smažená jídla a uzeniny.

Sociální sítě jsou plné příspěvků, ve kterých si pacienti stěžují na absurdity ve stravování. Lidé po záchvatu dny mohou třeba dostat purinovou bombu v podobě jater nebo přesolené jídlo při potížích s ledvinami. Stížnosti na jednotvárnou stravu, která při rekonvalescenci spíše znechucuje, než aby podporovala chuť k jídlu, patří k běžným zážitkům z pobytu na lůžkovém oddělení.

Loňské výsledky ankety Nemocnice roku jasně ukazují, že strava je nejčastější položkou, kterou pacienti nemocnicím doporučují změnit. A to i přesto, že se situace podle respondentů nepatrně zlepšila. Maximální spokojenost hospitalizovaných pacientů se stravou v nemocnicích potvrdilo 51,6 % dotázaných.

Anketa Nemocnice ČR 2018
Zdroj: ČT24/HealthCare Institute

Podle specialistky na zdravotní prevenci a výživu Margit Slimákové, která je iniciátorkou projektu Nemocniční strava, potřebují lidé na lůžkových odděleních třeba kvalitní bílkoviny, protože urychlují hojení, a tudíž přispívají k léčbě.

„Více čerstvé zeleniny, snažit se v rámci zdravé stravy nezahušťovat běžnou moukou, ale zahušťovat pomocí celozrnných potravin a podobně,“ přibližuje zacílení projektu vedoucí provozu stravování FN Olomouc Ivana Benešová.

Důležitá je změna v myšlení personálu

Spolu se zkvalitněním a zpestřením stravy mají mít pacienti nemocnice také na výběr. K základnímu obědu si mohou dát i vegetariánskou alternativu. Časem budou mít možnost výběru ze tří menu. „Tak je větší šance, že to bude jíst, že mu to bude chutnat, že mu to bude prospívat,“ předpokládá Margit Slimáková.

Podle Ivany Benešové nejde ani tak o investici do přístrojů a nové techniky, jako spíš o působení na dotyčné pracovníky a pracovnice. „Aby opustili takové to tradiční myšlení způsobu vaření, používali čerstvé suroviny, aby dokázali rozvinout chutě,“ shrnuje.

Pilotní projekt skončí v olomoucké fakultní nemocnici v červnu 2020. Získané zkušenosti a hodnocení pak budou moci využít i další nemocnice v Česku.

Koblihy pro děti po operaci

Nový impulz dal debatě o kvalitě jídla před rokem lékař Jan Vojáček, který poslal ministrovi zdravotnictví snímek koblih podávaných k snídani na dětském pooperačním oddělení. Ministr Adam Vojtěch (za ANO) ho pozval na schůzku. Jan Vojáček se později podílel i na vzniku projektu Nemocniční strava ve FN Olomouc.

Když před čtyřmi lety ministerstvo hodnotilo kvalitu stravy v různých zařízeních, dospělo k závěru, že čtvrtina nemocnic servíruje pacientům nevhodné jídlo. Třeba v porodnicích často dostávaly rodičky pokrmy s nedostatečnou energetickou hodnotou.