Ledoví muži potvrdí svou pověst. Na Bonifáce může v noci i mrznout

Pankrác, Servác a Bonifác, jejichž svátky připadají na neděli a počátek nového týdne, potvrdí svou ledovou pověst. Denní teploty se nedostanou nad patnáct stupňů a v noci z pondělí na úterý můžou dokonce klesnout pod nulu.

Za chladným a deštivým víkendem stojí studená fronta, která bude i v neděli zvolna postupovat přes území republiky směrem k východu, a do Česka tak bude od severu proudit studený vzduch.

Se zataženou oblohou se čeká občasný déšť nebo přeháňky, v Krušných horách nad tisíc metrů se dokonce můžou objevit i sněhové vločky a denní maxima nepřesáhnou dvanáct stupňů – jen na východě se můžou dotknout patnácti.

Zmrzlý Bonifác

Ledovou povahu budou mít vedle Pankráce i následné svátky Serváce a Bonifáce. Podle předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu mohou už v noci na pondělí na západě Čech padnout teploty na nulu, denní maxima se pak budou pohybovat mezi devíti a třinácti stupni Celsia.

Ještě hlubší pád teplot se pak očekává v úterý časně z rána, kdy se nejnižší teploty mají pohybovat jen mezi plus třemi a minus jedním stupněm Celsia (na Moravě bude o něco tepleji), přes den se pak rtutě teploměrů dostanou v maximech na dvanáct stupňů.

Obloha bude v obou dnech oblačná a změnu přinese teprve středeční svátek Žofie, kdy má do Česka začít proudit teplejší vzduch od východu až jihovýchodu; teploty se proto mají pohybovat mezi deseti a čtrnácti stupni a přesně podle pranostiky by zemi měla čekat i vláha. Meteorologové předpokládají zataženou oblohu, déšť nebo přeháňky.

Koncem nového týdne až dvaadvacet stupňů

Teploty by – stále s občasným deštěm – ale měly v následných dnech pozvolně stoupat a ve druhé polovině nového týdne mohou dosáhnout osmnácti až dvaadvaceti stupňů Celsia. Perioda tří ledových mužů by pak měla představovat vůbec nejchladnější období i podle dlouhodobého, čtyřtýdenního výhledu.

„První předpovědní týden očekáváme, že týdenní průměr teploty vzduchu bude kolem čtyř stupňů pod normálem,“ uvádějí k nadcházejícím dním meteorologové. „V následujících týdnech se předpokládá postupné oteplování, ale týdenní průměry by neměly přesahovat obvyklé hodnoty pro danou roční dobu.“

A protože podle pranostik „den svaté Žofie bez deště nemine“, očekává ČHMÚ v příštích dnech i nejvíce srážek ze všech čtyř nadcházejících týdnů.