Na Velikonoce by mohlo být až dvacet stupňů

Středě ve velikonočním týdnu se sice přezdívá Škaredá, po chladném víkendu by ale s předpokládanými teplotami kolem patnácti stupňů mohla nabídnout příznivou změnu – a na Velký pátek i Bílou sobotu by mohlo být stupňů až dvacet. Vyplývá to z předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu.

Druhý dubnový víkend se v Česku nese ve znamení chladných teplot, kdy nad území republiky proudí studený vzduch od severovýchodu; na Květnou neděli se sice čekají o něco vyšší teploty (mezi deseti a čtrnácti stupni), obloha ale zůstane zatažená a může i pršet.

Výraznější oteplení přinese až velikonoční týden, kdy do země postupně začne proudit teplý vzduch od jihu a jihovýchodu. Už v úterý meteorologové předpovídají jasnou či skoro jasnou oblohu s teplotami mezi deseti a patnácti stupni, ještě o něco tepleji bude i na Škaredou středu (třináct až sedmnáct stupňů) – a růst se nezastaví.

Na Zelený čtvrtek by rtuti teploměrů mohly překročit dvacetistupňovou hranici, sedmnáct až dvaadvacet stupňů s jasnou nebo polojasnou oblohou se potom očekává pro většinu prodlouženého víkendu – od Velkého pátku až do Velikonoční neděle.

Podle dlouhodobého výhledu ČHMÚ pak budou nadcházející čtyři týdny přesto jako celek teplotně jen průměrné až mírně podprůměrné, z hlediska srážek budou příští čtyři týdny průměrné – a Velikonoce by neměly být lkavé. „První týden očekáváme suchý s minimálním množstvím srážek, v následujících týdnech srážek výrazněji přibude, zejména ve druhém a třetím předpovědním týdnu,“ uvedl ČHMÚ.