Úřednice jde za podvody se sociálními dávkami před soud. Podle žalobce šlo o miliony

Bývalá úřednice teplického úřadu práce vystavovala tři roky fiktivní žádosti o výplatu příspěvků na živobytí a doplatků na bydlení. Podle žalobce si tak měla přijít na více než tři miliony korun. Za podvod jí nyní hrozí až osm let vězení. Spolu s bývalou úřednicí jsou obžalováni další tři lidé, kteří jí s podvody pomáhali.

„Mohu potvrdit, že byla v tomto případě podána obžaloba,“ řekl ČT teplický státní zástupce Ondřej Langr. Policie všechny obvinila už loni v květnu.

Žena pracovala na teplickém úřadu práce na pozici specialistky hmotné nouze. Podle vyšetřovatelů zneužila osobní údaje lidí vedených v evidenci, kterým původně dávky náležely, ale pobírat je z různých důvodů přestali.

„Ve fiktivních spisech sama vypisovala osobní údaje bývalých klientů a uváděla čísla bankovních účtů, na které si pak nechala neoprávněně zasílat peníze. Tím způsobila více než třímilionovou škodu,“ uvedl k případu mluvčí teplické policie Daniel Vítek.

Na podvody nikdo nepřišel, falešné dokumenty žena likvidovala

Falešné složky úřednice následně skartovala, takže na podvod za celé tři roky nikdo nepřišel. Vše se zjistilo až poté, co přešla na jiné pracoviště a zkusila podvod znovu, tentokrát ale neúspěšně.

Úřad práce na ni podal trestní oznámení. Ženě s ohledem na způsobenou škodu hrozí až osm let vězení. Z podvodu spáchaného formou spolupachatelství policie obvinila i její dva známé, na jejichž bankovní účty si nechala peníze od úřadu posílat.

Muž a žena si od ní na své účty nechali měsíčně posílat desetitisícové částky, které následně přeposílali na její účet. Za necelé tři roky přes účty každého z obou obviněných prošlo přes 900 tisíc korun.

Oba podle vyšetřovatelů museli vědět, že tak vysoké sumy nemohla žena od úřadu práce dostávat. Údajně se ale spokojili s vysvětlením, že si úřednice nemůže posílat peníze na svůj účet sama, protože se rozvádí a má strach, že by o peníze přišla.

Policie obvinila ještě jednoho muže, kterému žena peníze posílala. Viní ho z maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání. Zaslané částky vybíral z bankomatu a v hotovosti je ženě předával. Spokojil se s vysvětlením, že je žena v insolvenci a bojí se, aby tyto peníze nebyly vidět na jejím bankovním účtu.