Dotace mají pomoci udržet život v centru Kadaně. Město motivuje drobné podnikatele

Kadaň chce udržet živnostníky v centru města dotacemi (zdroj: ČT24)

Jak udržet drobné živnostníky v centru města? Kadaň vsadila na dotace, na které pro letošek vyčlenila v rozpočtu 800 tisíc korun. Lidé, kteří podnikají v historické části, mohou město žádat až o 200 tisíc. Musí ale splnit podmínky – třeba dva roky nesmí ukončit podnikatelskou činnost.

O dotaci zažádala například Marcela Vassová, která má v historickém centru svůj obchod s látkami. Při kontaktu se zákaznicemi však zjistila, že jsou mezi nimi mladé ženy, které by chtěly šít. Nemají však doma šicí stroje. Proto žádá o dotaci na dílnu, kde by se ženy učily šít.  

Městská dotace ale má své podmínky. Kromě jiných třeba podmínku udržitelnosti. Kdo si půjčí 50 tisíc korun, nesmí přerušit nebo ukončit podnikatelskou činnost minimálně půl roku. Při 200 tisících jsou to roky dva. 

Vypsali jsme dotaci, aby nám tu malí obchodníci a živnostníci zůstali, aby neutíkali nebo nekončili se svou živností. Situace na trhu je totiž taková, že malí živnostníci mají velmi těžký život.
Jiří Kulhánek
starosta Kadaně

Paní Slivinská-Šebková má krámek s květinami má náměstí už 13 let. Ona sama o dotace žádat nebude a ani si není jista jejich účinkem. „Nevím, jestli to tomu náměstí pomůže. Už je to delší dobu, jak je to tady takový mrtvý…“ 

Město je nicméně už nyní připravené – pokud bude zájem – zvýšit maximum přidělované částky i celkovou výši dotace.