Na západě se bude tvořit ledovka, na východě hrozí silný vítr

UDÁLOSTI: Meteorologové vydali varování před silným větrem a ledovkou (zdroj: ČT24)

V Karlovarském a v části Plzeňského kraje se může během noci a v sobotu ráno tvořit ledovka. Ve východních Čechách, na Moravě a ve Slezsku pak platí výstraha před silným větrem. Meteorologové také varují, že v neděli může v Čechách silně sněžit, výstrahu ale upřesní až v sobotu dopoledne.

Varování před ledovkou platí od pátečních 12 hodin do sobotních 9 hodin v celém Karlovarském kraji a v okresech Plzeň-sever a Tachov.

Vítr na východě postupně dosáhne v nárazech 50 až 90 kilometrů v hodině, v Jeseníkách a Beskydech kolem 110 kilometrů. Slábnout bude v sobotu odpoledne. Výstraha platí v krajích Zlínském, Jihomoravském, Olomouckém, Moravskoslezském, Pardubickém, na Vysočině a dále na Rychnovsku, Jindřichohradecku, Benešovsku a Kutnohorsku.

Do pátečního večera sice nezpůsobil vítr vážnější komplikace, hasiči ani energetici neměli zvýšený počet výjezdů. Že vítr sílí, bylo však patrné, na beskydské Lysé hoře dosahoval v nárazech i stokilometrové rychlosti a během večera ještě zesílil a ve Frýdlantu nad Ostravicí byla rychlost větru 60 km/h, v nárazech i 80 km/h. V nižších polohách ale byl i po desáté večer vítr slabší.

Meteorologové varují, že ve vyšších polohách se mohou objevit polomy. Lidé by měli omezit horské túry a nevydávat se zejména do hřebenových partií.

Předpověď počasí 1. 2. 2019 (zdroj: ČT24)

Vítr přinese také oteplení, které bude v sobotu prudké, ale také jen krátkodobé. V sobotu mají teploty vystoupat na 8 až 12 stupňů Celsia s výjimkou západní části Čech, kde by mělo být kolem 4 stupňů. Nad nulou bude i na horách, kde je přitom velké množství sněhu. Pod horami se proto mohou po sobotě rozvodnit některé řeky.

Jenomže již v neděli by měla být zima zpět v plné síle. Bude sněžit a v Čechách bude nadílka patrně výrazná. Český hydrometeorologický ústav vydal předběžné varování, že bude v neděli a také pondělí vydatně sněžit. Napadnout může místy až 30 centimetrů.