Horští záchranáři letos ošetřili rekordní počet poraněných. Práci jim komplikují bezohlední lyžaři

Horští záchranáři letos vyjeli bezmála k deseti tisícům zranění a sezona roku 2018 se pro ně stala jednou z nejnáročnějších; podle ústředního náčelníka Horské záchranné služby Pavla Antla jde dokonce o absolutní rekord v historii horské záchranky. Důvodem je rostoucí počet neopatrných sportovců (v zimě i v létě), kteří podle Antla práci záchranářů často komplikují.

Nejvíce zásahů mají celoročně záchranáři v Krkonoších. Zatímco v Jeseníkách letos zasahovali u 1422 případů, v Krkonoších to bylo 3402. Nejčastěji vyjížděli k poraněným lyžařům a snowboardistům. Právě ti podle náčelníka horské záchranky Pavla Antla jezdí často neukázněně. Záchranářům tak působí zásadní problémy při výjezdech a zásazích na svahu.

„Sáně jsou pevná překážka, která nemá na svahu co dělat, ale návštěvníci s námi počítat musí. Bohužel právě před rokem se nám stala nehoda, kdy lyžař do čtyřkolky narazil. Čtyřkolka sice byla označená, blikala, ale nakonec to dopadlo tragicky,“ poznamenal Antl. 

Nová lyžařská sezona začala v mnoha skiareálech už první adventní víkend. Podle Pavla Antla se ale zatím počet výjezdů nijak nezvedá; na většině hor se totiž sjezdovky ještě do minulého víkendu uměle zasněžovaly a v okolí sníh nebyl.

Rekordní počet letních výjezdů

Nejobtížnější byly letos pro horské záchranáře letní měsíce, kdy vyjeli téměř ke dvěma tisícům zranění. „Jde o obrovský nárůst letních úrazů. Nikdy jsme jich neměli tolik jako toto léto,“ řekl Pavel Antl. „Týká se to cyklistiky, elektrokol, která si lidé půjčují v údolí a pak sjíždí kopce, i elektrokoloběžek,“ upřesnil nejčastější příčiny zranění Antl. Ošetřit museli lehké odřeniny, ale i těžká poranění páteře a hlavy.

Nejvíce úrazů letos eviduje horská záchranka v Krkonoších, Beskydech a Jeseníkách. Výrazně podle Antla vzrostl i zájem o letní turistiku na Šumavě. Míří tam podle něj hlavně cyklisté a jezdci na koloběžkách.