Vláda chystá obědy pro žáky zdarma. Ať se rozhodne v referendu, vyzval poslanec Volný

Lubomír Volný (SPD) a Radka Maxová (ANO) v Událostech, komentářích (zdroj: ČT24)

Děti ve školkách a v prvních ročnících základních škol by mohly dostávat obědy zdarma. Ročně by to vyšlo na skoro pět a půl miliardy korun. S návrhem souhlasí obě vládní strany a ještě tento týden chtějí zástupci hnutí ANO a ČSSD dojednat detaily. Někteří opoziční poslanci nesouhlasí. Lubomír Volný (SPD) v pořadu Události, komentáře řekl, že by chtěl, aby o otázce rozhodli všichni občané v referendu.

„Bude to debata v rámci koalice. Určitě nechceme koaličně soutěžit, ale potřebujeme se domluvit, potřebujeme to spočítat a je to v resortu ministerstva školství, tak jsme se domluvili, že tento týden se k tomu vrátíme,“ informoval premiér Andrej Babiš (ANO).

„My jsme se dohodli na tom, že to chceme prosazovat, sociální demokracie už předložila příslušný návrh zákona. Nic nebrání, aby to vláda projednala a poslala do sněmovny,“ doplnil vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD).

Stát by obědy vyšly na pět a půl miliardy

Podle části koaličních politiků by bylo žádoucí, aby od roku 2020 obědy stát platil všem žákům prvního stupně základních škol, v těch mateřských pak podle premiéra poslednímu ročníku. Soukromých zařízení se úleva týkat nemá. 

Pro veřejné rozpočty by obědy zdarma znamenaly výdaj skoro pět a půl miliardy korun na jeden školní rok. Autoři návrhu se zaštiťují mimo jiné tím, že praxe funguje i v dalších zemích. K Finsku, Maďarsku, Skotsku nebo Anglii se nově přidalo také sousední Slovensko.

„Bereme to jako určité prorodinné opatření. Obědy stojí měsíčně 600 korun. Tyto peníze mohou být v rodinách využity třeba na sportovní aktivity nebo různé umělecké kroužky,“ argumentovala v pořadu Události, komentáře předsedkyně sněmovního výboru pro sociální politiku Radka Maxová (ANO). Dodala, že děti by také získaly dobré stravovací návyky, které někdy z rodin nemají.

Zadarmo není nic, upozorňuje Volný

„Jako otec sedmiletého chlapečka bych samozřejmě chtěl, aby v této zemi všechno pro děti bylo zdarma, ale jak všichni víme, zadarmo není vůbec nic. Zadarmo nebudou ani tyto obědy, někdo je bude muset zaplatit,“ připomenul člen sněmovního výboru pro vědu a vzdělání Lubomír Volný (SPD).

„Pokud se bavíme o částce pět miliard korun, tak je jasné, že peníze budeme muset ubrat někde, kde budou chybět,“ obává se Volný. Chtěl by, aby o otázce rozhodli všichni občané v plebiscitu. „Myslím, že je to přesně věc, kterou by mohlo vyřešit v květnu příštího roku v souběhu s volbami do europarlamentu celostátní referendum,“ řekl v pořadu Události, komentáře.

Rodiče předškoláků v současnosti doplácejí na obědy 35 korun denně, u žáků na základní škole je to o desetikorunu méně. Tisícům dětí ze sociálně slabých rodin se pak jídlo dotuje z evropských a dárcovských peněz.