Výrobce stahuje šarži Ibalginu Junior, má podezření na závadu v jakosti

Farmaceutická společnost Sanofi nechala stáhnout z lékáren i od pacientů jednu šarži přípravku Ibalgin Junior. Informoval o tom Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL). Obává se, že lék používaný ke zmírnění bolesti a snížení teploty u dětí má závadu v jakosti. I když se to neprokázalo, není vyloučeno, že by mohl ohrozit zdraví pacientů.

Šarže Ibalginu Junior, kterou nechal výrobce stáhnout, má číslo 8K0151. „SÚKL vyzývá veřejnost, aby závadný přípravek nepoužívala a vrátila ho zpět do kterékoliv lékárny, která ho může vyměnit za balení nedotčené závadou v jakosti, případně vrátit peníze,“ uvedla mluvčí úřadu Barbora Peterová. Dodala, že v šarži „může být přítomna cizorodá látka“.

Podle úřadu výrobce léku neeviduje ani u problematické šarže žádné nežádoucí účinky, zároveň ale nelze zcela vyloučit její dopad na zdraví pacientů. SÚKL předpokládá, že buď v lékárnách nebo u pacientů je asi 1660 balení šarže 8K0151.

Ibalgin Junior je určen dětem od 6 do 12 let. Nejde o klasické růžové tablety, nýbrž o tekutý přípravek – suspenzi. Jde o stomililitrové balení, problematická šarže má uvedenou použitelnost do července 2020.