Dárky do nemocnic nebo dětských domovů. Před Vánoci startují charitativní projekty

Události: Vánoční dárky do nemocnic a dětských domovů (zdroj: ČT24)

Víc než měsíc před Vánoci se spouštějí charitativní projekty, které chtějí přinést dárky do dětských domovů nebo na dětská oddělení nemocnic. Organizátoři jsou rádi za každý příspěvek, zároveň ale upozorňují na to, že ne každý dar je vhodný. Například plyšové hračky do nemocnic nepatří.

V předstihu dostali dárky například dva tříletí pacienti motolské hematoonkologie – Jakub a Timon. „Je to pro něj opravdu na zabavení. Nemusí být celý den zavřený v pokoji,“ vítá vánoční nadílku Timonova matka Ivana Malínská. 

Hračky pomáhají malým pacientům, aby na hadičky s infuzí alespoň na chvíli zapomněli. Z toho důvodu jsou v nemocnicích potřeba spíš dlouhodobější než jednorázové hry. 

„Úplně vhodné nejsou hračky, které se nedají dobře omývat. Takže rozhodně ne plyšáci,“ vysvětlil zástupce přednosty Kliniky dětské hematologie a onkologie z Fakultní nemocnice v Motole Vladimír Komrska.  

Lucie Vlčková přinesla hračky z vlastního hračkářství Agátin svět. Sama se přitom v minulosti léčila na onkologii. „Když si stavíte stavebnici, tak si vytváříte nějaký ten svět, zapomenete na to, že zase přijde pan doktor,“ řekla Vlčková.

Na dárky přispívají její zákazníci, hlavně ale pomáhá dlouhodobá sbírka projektu Radost dětem. „V celé České republice těch oddělení je celkem osm. Do Vánoc určitě všechny navštívíme,“ uvedla zakladatelka projektu Kateřina Wich.  

Dárky i pro děti z dětských domovů

Lidé mohou vánočním dárkem potěšit také děti z dětských domovů. Koupit ho můžou jak na internetu, tak i v některých nákupních centrech. Třeba organizace Dejme dětem šanci, která  spolupracuje se čtyřiceti domovy, nabízí obě varianty.

„Hodně frčí koloběžky, jsou tam i kola, kosmetika, oblečení, boty. Mladí dospělí si přejí příbory, hrnce, talíře, polštáře, peřiny,“ uvedla Gabriela Judasová spoluorganizátorka Stromu splněných přání, který pořádá organizace Dejme dětem šanci. 

Letošní ročník je už sedmý v pořadí a končí v polovině prosince. Za uplynulých šest let lidé dětem koupili nebo přispěli dohromady na téměř šest tisíc dárků.