Přichází zima. V celé republice hrozí večer náledí, místy nasněží

Předpověď počasí v 15:00 (zdroj: ČT24)

V celé republice platí od nedělního večera výstraha před náledím. Místy se mohou objevit i zmrazky. Silnice a chodníky mohou nebezpečně namrzat také v dalších nocích, varuje Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Výstraha zatím platí od nedělních 20 hodin do pondělní 10. hodiny. Řidiči a chodci by měli být na cestách opatrní.

V neděli odpoledne a večer začne počasí v Česku ovlivňovat studená fronta, místy bude sněžit, a to nejen na horách. Sníh bude na teplejším podkladu tát. Když večer klesnou teploty pod bod mrazu, začnou mokré komunikace namrzat, upozorňují meteorologové.

„Během noci budou teploty klesat pod bod mrazu, mokré povrchy budou namrzat a na neošetřených komunikacích se bude místy tvořit náledí. V důsledku tání sněhu přes den bude docházet k opětovné tvorbě náledí i během dalších nocí,“ uvádí výstraha ČHMÚ.

Chladnější počasí vydrží

Po mimořádně teplém začátku listopadu bude v dalších dnech pokračovat chladnější ráz počasí. V noci mají teploty klesat pod nulu, přes den vystoupí příští týden maximálně na plus pět stupňů.

Sněhové přeháňky se mohou objevit i v nižších polohách, byť tam se sníh zatím dlouho neudrží, vyplývá z předpovědi ČHMÚ.

Srážek bude podle prognózy až do poloviny prosince průměrné množství. „Vzhledem ke všeobecnému poklesu teplot očekáváme kromě dešťových srážek i sněhové srážky, a to zejména na horách. V nižších polohách bude sněžit zatím jen přechodně v nejbližších dnech,“ uvádí výhled počasí.