Ministerstvo chce vymést papíry z ordinací. Elektronizaci ale nebude lékařům vnucovat, slíbil Vojtěch

Recepty zůstanou prozatím tím jediným, co musí lékaři vyplňovat výhradně elektronicky. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) jim na konferenci k elektronizaci zdravotnictví slíbil, že další kroky zprvu povinné nebudou. Ministerstvo však připravuje zákon o elektronickém zdravotnictví a Vojtěch očekává, že nové elektronické služby budou pro lékaře výhodné a že je budou sami chtít přijmout.

Stetoskop, dřevěná špachtle nebo injekce jistě zůstanou atributy lékařské profese i v budoucnu, ale papír by z ní mohl vymizet. Jak se ovšem ukázalo při zavádění elektronických receptů, nejsou s tím všichni lékaři srozuměni. Zatímco o eRecepty s nimi ministerstvo zdravotnictví bojovalo a jejich povinné používání zavedlo proti vůli profesní komory, další elektronizaci jim již podle Adama Vojtěcha vnucovat nebude.

Elektronizovat by ministerstvo chtělo například zdravotnickou dokumentaci. „Chceme to vytvořit tak, aby to lékařům ulehčilo práci,“ zdůraznil ministr. Jeho úřad připravuje záměr zákona o elektronickém zdravotnictví, který by měla do konce roku dostat vláda. Samotný zákon by pak měl vzniknout tak, aby byl účinný od poloviny roku 2020.

Podle vládního zmocněnce pro IT a digitalizaci Vladimíra Dzurilly by mohly být elektronické prvky ve zdravotnictví zajímavé i pro pacienty, podobně jako například elektronické bankovnictví ve srovnání s návštěvou banky. „Chceme sladit vzájemně nekoordinované aktivity státu, samosprávy, komerčního sektoru, zdravotních pojišťoven a poskytovatelů zdravotních služeb,“ zdůraznil Adam Vojtěch.

Ministerstvo ale tím, co dosud prezentovalo, vzbudilo kritiku České lékařské komory. Ta upozornila, že pro některé pacienty je nepřijatelné, aby o nich byly elektronicky evidovány citlivé zdravotní údaje. Mohou kvůli tomu i odmítnout léčbu. Zdravotní pojišťovny ale už v současné době tato data o pacientech mají, pokud je péče hrazená z veřejného zdravotního pojištění. Pacient ani v současné době nemá možnost lékaři zakázat vést o něm dokumentaci.

Záměr zákona o elektronickém zdravotnictví přitom nepočítá s centrálním skladováním obsahu zdravotní dokumentace podobně, jako je tomu například u elektronických receptů na léky. Bude existovat záznam o hospitalizaci či vyšetření s místem, datem a uvedením poskytovatele zdravotní péče, její obsah nebude nikde přístupný.

Podle ředitele Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislava Duška je cílem dát elektronickému zdravotnictví pravidla a záruku bezpečnosti a řídit proces k certifikované kvalitě. Elektronická dokumentace bude rovnocenná s listinnou. „Zákon pro ni bude upravovat pravidla. A vůbec poprvé se pokouší o definici zdravotnické dokumentace,“ dodal Dušek. Pacienti k ní budou moci přistupovat například s pomocí elektronického občanského průkazu.

Již existující elektronické recepty vyvolaly kritiku lékařů zejména kvůli obavám z výpadků, komora také varovala, že by někteří starší lékaři mohli raději odejít do penze, než aby se učili pracovat s novým systémem. Od počátku letošního roku by přesto měli vypisovat recepty již pouze elektronicky. Státní správa ale v prvním roce lékaře nepokutuje, pokud eRecept nepoužijí. Změnit by se to mělo od ledna 2019, potom již budou muset vydávat všechny elektronicky – kromě výjimečných případů, jako je například výpadek elektřiny nebo internetu.