Poche z Černínského paláce přece jen neodchází úplně. Bude poradcem ministra Petříčka

Miroslav Poche (ČSSD) se sice nestal ministrem zahraničí, na práci Černínského paláce přesto bude mít vliv. Poté, co skončil ve funkci politického tajemníka, oznámil ministr Tomáš Petříček (ČSSD), že Poche bude jeho externím poradcem.

Europoslanec Miroslav Poche byl na jaře nominantem ČSSD na post ministra zahraničí. Prezident republiky Miloš Zeman se ho však zdráhal jmenovat a nakonec u premiéra Andreje Babiše prosadil svou. Po několika měsících ČSSD svou nominaci změnila a nový ministr Tomáš Petříček po svém nástupu zrušil i pozici politického tajemníka, kterou Poche v posledních měsících na ministerstvu zastával. K poslednímu říjnu tak Poche na úřadě oficiálně skončil.

Přesto se z Černínského paláce neporoučí úplně. Petříček europoslance, kterému dříve dělal asistenta, jmenoval do týmu svých poradců. „Jsme domluveni, že bychom si nastavili fungování spolupráce v rámci širšího poradcovského týmu, kde bude deset až 12 lidí, jaké budou jednotlivé kompetence poradců. V jeho případě věřím, že i vzhledem k tomu, že má velké znalosti evropské politiky, zahraniční politiky EU, tak to by mohla být oblast, kde bychom spolupracovali,“ řekl ministr.

Poche bude v týmu poradců spolu s diplomatem Martinem Paloušem nebo historikem a prorektorem Univerzity Karlovy Martinem Kovářem. O spolupráci jedná ministr zahraničí ještě s ředitelem Střediska bezpečnostní politiky na Fakultě sociálních věd UK Milošem Balabánem a neformálně by se chtěl radit i s ředitelem Ústavu mezinárodních vztahů Ondřejem Ditrychem a dalšími akademiky.

Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD)
Zdroj: ČT24

Kromě poradců by mohl Tomáš Petříček jmenovat také svého politického náměstka. V této funkci dříve sám působil. S obsazením křesla však Petříček nespěchá. Nezaznamenal ani tlak ze strany koaličního partnera. „Věřím, že kdyby byl ze strany hnutí ANO zájem, tak to musí být součástí nějaké větší dohody, a to bych nechal na předsedech stran,“ poznamenal.

Petříček přislíbil také úzkou spolupráci předsedovi zahraničního výboru sněmovny Lubomíru Zaorálkovi (ČSSD). Dohodli se mimo jiné na tom, že se bude ministr pravidelně účastnit jednání výboru.