Zavřít okna, uklidit zahradu. V úterý zesílí vítr, nejprudší bude v noci na středu

Vítr, který je již nyní na horách docela silný, bude v úterý odpoledne a v noci na středu cloumat celou republikou. Meteorologové vydali výstrahu na silný vítr, který v nárazech dosáhne rychlosti až 90 kilometrů za hodinu a na horách budou nárazy ještě prudší.

Již v pondělí se v Krkonoších kvůli silnému větru nerozjela lanovka z Růžové hory na Sněžku, která může jezdit, pokud rychlost větru nepřesáhne 60 km/h. Zesílení větru v Krkonoších je ale teprve předehra. Na lanovce již vědí, že nepojede ani v úterý a zřejmě ani ve středu, protože tehdy vítr ještě zesílí.

„Očekáváme, že nejsilnější bude v nočních hodinách z úterý na středu a v průběhu středy bude zvolna slábnout,“ uvedli meteorologové.

Výstraha Českého hydrometeorologického ústavu na silný vítr platí od úterních 15:00 po následujících 24 hodin, a to v celé republice. V nárazech dosáhne rychlosti až 90 km/h, na horách však i 110 km/h.

Meteorologové proto doporučili zajistit okna a dveře a odstranit nebo upevnit volně uložené předměty například na zahradě. Na stavbách je zase třeba zabezpečit jeřáby. Na prudké poryvy větru, které mohou výrazně zhoršit ovladatelnost auta, si musí při jízdě dávat pozor i řidiči.

Počasí 22.–28. 10.
Zdroj: ČT24

Silný vítr také přinese ochlazení, které bude však jen dočasné. Z pondělních 12 až 16 stupňů Celsia klesnou denní maxima do středy na 8 až 12 stupňů. V dalších dnech se ale zase mírně oteplí, nejvyšší teploty se pak budou pohybovat kolem 13 stupňů.