Ministerstvo chystá nová pravidla pro bezpečnostní agentury. Pracovníci by mohli používat zbraně

Události: Ministerstvo chystá nová pravidla pro bezpečnostní agentury (zdroj: ČT24)

Ministerstvo vnitra připravilo nová pravidla pro podnikání soukromých bezpečnostních služeb. Norma v Česku chybí už 25 let. Agentury i jejich pracovníci by museli mít licenci. V Česku v oboru podniká přes šest tisíc firem, zaměstnávají víc než 45 tisíc lidí.

Zaměstnanci bezpečnostních složek dnes mohou konflikty řešit třeba tím, že lidi zdrží do chvíle, kdy přijede policie. Mají také pravidla pro to, jak se chovat při evakuaci nebo teroristickém útoku. Nesmí ale používat zbraně.

To by mohl změnit nový zákon, který připravilo ministerstvo vnitra. Norma má upravit i další pravidla pro pracovníky bezpečnostních agentur. „Pouze ten, kdo bude mít licenci od ministra vnitra, bude moci podnikat v oboru komerční bezpečnosti,“ plánuje Ivo Chauer z odboru bezpečnostní politiky ministerstva vnitra. 

Bezpečnostní agentury měly k zákonu několik výhrad, které úředníkům předaly. „Aby na každého bezpečnostního pracovníka byly kladeny stejné nároky, aby byly zkoušeny stejné požadavky. Bez ohledu na to, u jakého zaměstnavatele zrovna pracuje,“ zdůraznil David Rožek z Národní stálé konference o bezpečnosti. 

„Aby stát neurčoval to, jestli v obchodním centru, na nádraží, nebo na jakékoli akci bude stát tři, pět nebo osm lidí, ale aby si to vyřešil sám trh,“ připomněl další požadavek bezpečnostní manažer společnosti Ahold Jaromír Pruša.

V těchto případech ministerstvo vnitra nikomu nic diktovat nebude. „Konkrétní provozovatel oznámí, že bude vykonávat tuto činost. Oznámí objekty, osoby nebo místa, které chce chránit, a pokud splní podmínky stanovené zákonem, tak se pouze registruje,“ navrhl Chaur z ministerstva vnitra.

Méně lidí, víc objektů

Čím dál častěji nabízí bezpečnostní agentury své služby jako dohledová centra. Je to pro ně jednodušší i efektivnější práce. „Jsou to stovky objektů, aktuálně máme pod dohledem 400 až 450 objektů,“ řekl bezpečnostní odborník společnosti M2C Oldřich Rutar.

Dohledové centrum bezpečnostní agentury
Zdroj: ČT24

Míň lidí v terénu ale neznamená větší nebezpečí. „Reaguje zásahová jednotka nebo patrola, která je v daném regionu a má na starosti víc objektů,“ vysvětlil Rutar. 

Na tyto lidi se kladou už teď vyšší nároky a s tím souvisí mzdy. I to by měl řešit nový zákon. Shodu teď ještě hledají ministři vnitra a financí.