Jiří Šedivý o potrestání pachatelů, při jejichž útoku zemřeli tři čeští vojáci v Afghánistánu

Příslušníci speciálních sil z Prostějova spolu s americkými kolegy dopadli strůjce útoku, který si v srpnu vyžádal životy tří českých vojáků v Afghánistánu. Lidové noviny informovaly, že při misi byl jeden pachatel zabit a další zajat. Podle informací České televize je mrtvých a zajatých více. Bývalý náčelník generálního štábu Jiří Šedivý v pořadu 90′ ČT24 zkritizoval, že zprávy unikly na veřejnost a vymezil se proti interpretaci podobných operací jako aktu msty.

Spolupachatele útoku na české vojáky našli zpravodajci v jedné z afghánských vesnic. Na teroristy zaútočilo komando českých a amerických speciálních sil. „Unikátnost speciálních sil je v tom, že dokážou improvizovat. Pro každou situaci si dokážou vytvořit několik postupů útoku,“ přiblížil bývalý příslušník Skupiny speciálních operací SOG VP Lumír Němec.

Dopadnout pachatele nařídil české armádě náčelník Generálního štábu Aleš Opata v srpnu krátce po teroristickém útoku. „Nikdo v Afghánistánu nebude beztrestně zabíjet naše vojáky,“ řekl Opata. Úspěšnou odvetu nyní komentovat nechtěl, stejně jako premiér i ministr obrany. Nevyjádřili se ani k informacím ČT, že zabitých a zajatých lidí bylo více než jen dva.

„Pokud informace unikly z rezortu ministerstva obrany, případně armády, je potřeba, aby bylo učiněno několik opatření, které takovému případnému úniku informací zamezí,“ vyjádřil se bývalý náčelník generálního štábu Jiří Šedivý a podobně i další armádní autority a politici.

„Je zcela evidentní, že muselo dojít ke spolupráci s některými místními občany. Pokud se o tom bude dál mluvit a bude se celý systém rozkrývat, tak se ten, kdo by chtěl akci pomstít, dostane k lidem, kteří informaci předali,“ varoval Šedivý a dodal, že operace na takovéto úrovni nemá odstrašující dopad, kvůli němuž by její odtajnění mělo smysl.

Krom místních lidí jsou ohroženi i vojáci, kteří akci provedli, dodal Šedivý. V Afghánistánu skutečně došlo k dalšímu útoku na české vojáky. Podle specialisty Lumíra Němce se ale podobné útoky v tak rizikové oblasti stávají a souvislost mezi dopadením strůjce srpnového sebevražedného útoku, při kterém byli zabiti tři čeští vojáci, nevidí.

„Divil bych se, kdyby byli tak flexibilní, že by dokázali zareagovat během pár hodin (od vydání zprávy o dopadení strůjců útoku na české vojáky – pozn. red.) a přímo zaútočit na české vojáky,“ zauvažoval bývalý příslušník Skupiny speciálních operací SOG VP Lumír Němec.

Shabu: Neplatí, že se nic nezveřejňuje

S názorem, že se informace neměly zveřejňovat, nesouhlasí novinář Lidových novin Martin Shabu, který o operaci jako první informoval. „Neplatí, že se nikdy nic nezveřejňuje,“ řekl novinář a poukázal na veřejně dostupné výroční zprávy vojenského zpravodajství, kam spadá i jednotka, která podle jeho informací akci provedla. Zmínil zapojení českých vojáků do akce proti Usámu bin Ládinovi, která však podle Šedivého právě odstrašující dopad měla.

Novinář dodal, že ministerstvo obrany, generální štáb, premiér republiky i americká ambasády byli srozuměni s tím, že informace bude zveřejněna, a nic nenamítali. „Považuju naopak za špatný postup, pokud bychom si to nechali pro sebe,“ míní.

Šedivý: Nebyla to msta

Šedivý se v pořadu 90′ ČT24 vymezil proti interpretaci operace jako aktu msty. Cílem podobných akcí je podle něj zajmout viníky a postavit je před soud. „Vyslat trestní komando, aby střílelo do lidí, protože něco takového zorganizovali, není správné a ani vysvětlování operace v tomto smyslu. Cílem je přivést lidi k odpovědnosti za to, co udělali,“ sdělil.

Šedivý dodal, že pokud se člověk, který má být zajmut a postaven před soud, brání zbraní, pak platí zákon „zabij nebo budeš zabit“. Jde ale o „politováníhodný čin“, protože zabitý pak nemůže být souzen a unikne spravedlnosti.

Černý: K odvetné akci nemá armáda mandát

Poslanec KSČM Alexandr Černý upozornil, že Česká republika není ve válce s Afghánistánem. Parlament souhlasil s vysláním českých vojáků do země, ovšem nikoliv s mandátem, který by je opravňoval vykonat akci, o níž informují Lidové noviny.

„Když vysíláme naše vojáky, tak v parlamentu dostaneme informaci, proč tam jedou a co tam budou dělat. Teď už zhruba tři roky jsou nasazeni v misi, která se jmenuje Rozhodná podpora. Je zaměřena na to, že má poskytovat podporu afghánským silám, máme je cvičit, ale nemáme se přímo zapojovat do bojových akcí,“ podotknul a dodal, že se bude ptát, s jakým mandátem se čeští vojáci pohybují po Afghánistánu a kdo informace o operaci „vykecal“.

„Každá mise má určité segmenty. Byť je hlavní zaměření mise zajistit podporu obnovy teritoria a ozbrojených sil Afghánistánu, tak součástí také musí být ochrana jednotek útvarů, které tam jsou. To je prostor, kde může docházet ke střetům,“ oponoval svým pohledem Šedivý.  „Nemyslím si, že by měla být diskuse o tom, jestli tam naši vojáci dělají něco nezákonného,“ dodal.