Sofie a Adam jsou poprvé mezi nejoblíbenějšími jmény dětí. Narodila se ale i Sibyla nebo Bentley

Nejoblíbenějšími jmény, která rodiče letos v lednu dali svým narozeným dětem, jsou Eliška a Jakub. Poprvé se mezi tři nejpopulárnější jména probojoval Adam a Sofie. Naopak klesá zájem o jména Tereza a Tomáš. Statistici sledují i výběr netradičních jmen – letos mezi nimi našli Sibylu, Andělínu nebo Lily Hope, u chlapců pak Gastona, Tigrana nebo Bentleyho.

„Nejoblíbenějšími dívčími jmény byly letos v lednu Eliška, Anna a Sofie. U chlapců to byl Jakub, Jan a Adam,“ shrnul výsledky předseda Českého statistického úřadu Marek Rojíček. Křestní jména dětí narozených v lednu sledují statistici od roku 1999. 

Jména Jakub a Jan se na prvních příčkách objevují pravidelně. Na třetím místě se celé roky držel Tomáš, loni ho ale v žebříčku vystřídal Matyáš a letos Tomáš klesl až na sedmou příčku. Na třetí místo se posunul Adam.

Chlapecká jména ale méně podléhají trendům a žebříček se proměňuje mnohem pomaleji než u dívek. Narůstá obliba například Matěje nebo Matyáše, poprvé se do první dvacítky dostal Tobiáš. Naopak klesá popularita jmen David, Michal, Petr či Šimon. Do módy se vracejí i pozapomenutá česká jména jako Václav a Antonín.

Nejoblíbenější jména chlapců (2002–2018)
Zdroj: ČSÚ

Terezu už přeskočila i Ema

U dívek vede čtvrtý rok po sobě Eliška. Na druhém místě je Anna. Rychle roste oblíbenost jména Sofie, která se do první dvacítky poprvé dostala teprve v roce 2010 a nyní už je na třetím místě.

Vzrostla také popularita jména Ema, která je na čtvrtém místě. Na jedenáctém místě pak ve variantě Emma, statistici ale obě jména počítají zvlášť. „V lednu 2015 se poprvé dostala Emma do prvních dvaceti nejoblíbenějších jmen a letos se podívala už téměř do první desítky. Pokud bychom obě varianty jména sečetly, tak by skončily na prvním místě,“ řekl mluvčí ČSÚ Tomáš Chrámecký.

Nejoblíbenější jména dívek (2002–2018)
Zdroj: ČSÚ

Z populárních jmen naopak postupně mizí Tereza. V letech 2002–2011 byla vždy na prvním místě, v dalších letech už ji předběhly Eliška a Anna. Letos je Tereza až pátá. Stále populárnější jsou v posledních letech Viktorie, Anežka, Julie nebo Amálie. Oblibu naopak ztrácejí jména Kateřina, Barbora a Natálie.

Až si Mikeš namluví Amálii Eulálii

Jak se oblíbenost mění, dobře ukazuje srovnání jmen dětí a jejich rodičů. Zatímco u dětí vede Jakub a Eliška, jejich rodiče se nejčastěji jmenují Jan a Lucie. A třeba jméno Petra je u matek třetí nejčastější, avšak u dětí je až v osmé desítce.

Dědění jmen je výsadou mužů. Kromě jména Pavel jsou všechna nejobvyklejší jména otců i v tabulce nejoblíbenějších jmen chlapců. Naopak u žen to neplatí. „Mezi maminkami byla Eliška až na 35. místě, třetí Sofie se mezi maminkami v podstatě nevyskytuje a Ema a Viktorie tam není v podstatě žádná,“ řekl Chrámecký. Zděděné jméno dostalo v lednu 17 procent chlapců a jen 4 procenta dívek.

Porovnání pořadí oblíbenosti jmen u dětí a rodičů
Zdroj: ČSÚ

Statistici zaznamenali v lednu také několik neobvyklých jmen. Narodili se třeba Mikeš, Gaston, Serafím, Medard, Tigran, Šimon Barnabáš nebo Bentley Enow. Mezi děvčaty zase Ariel, Sibyla, Lily Hope, Medina, Caitlín, Tamika či Amálie Eulálie. Roste také oblíbenost zdvojených jmen, suverénně nejpopulárnější je kombinace Anna Marie.