Synecký nespáchal trestný čin, když Peltovi vyzradil policejní odposlech

Bývalý bezpečnostní manažer Fotbalové asociace ČR Martin Synecký nespáchal trestný čin, když někdejšímu šéfovi asociace Miroslavu Peltovi vyzradil policejní nahrávací zařízení v jeho kanceláři. Rozhodl o tom pražský městský soud. Případ postoupil Národnímu bezpečnostnímu úřadu (NBÚ), který má rozhodnout o tom, zda se dopustil přestupku.

Syneckého viní obžaloba z ohrožení utajované informace, za což v případě odsouzení hrozí až osmileté vězení. Podle soudkyně Heleny Kutzlerové Synecký o zařízení Peltovi pravděpodobně opravdu řekl, nemělo to však takový dopad, aby ho bylo možné odsoudit za zločin.

Státní zástupce s tím však nesouhlasí. Podal proti rozhodnutí stížnost, kterou se bude zabývat pražský vrchní soud. Sám Synecký se k usnesení nevyjádřil. NBÚ mu podle soudkyně může udělit až pětimilionovou pokutu.

Podle obžaloby Syneckého v prosinci 2016 požádali kriminalisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ), aby dal do Peltovy kanceláře nahrávací zařízení. Prověřovali Peltovy kontakty se soudkyní Sylvou Mašínovou, která rozhodovala civilní spor místopředsedy fotbalové asociace Romana Berbra. Bezpečnostnímu manažerovi řekli, že o tom musí zachovávat mlčenlivost, a Synecký to i podepsal. O nasazení odposlechu ale podle státního zástupce Peltovi řekl.

Kriminalisté zaznamenali, že Pelta o záznamovém zařízení věděl, když odposlouchávali byt někdejší náměstkyně ministryně školství Simony Kratochvílové kvůli vyšetřování případu sportovních dotací.

Policie v rozsáhlé kauze stíhá kromě bývalého předsedy fotbalové asociace a Kratochvílové také někdejšího ředitele odboru ministerstva školství Zdeňka Břízu, předsedu České unie sportu (ČUS) Miroslava Janstu a generálního sekretáře ČUS Jana Boháče. Obviněny jsou i Fotbalová asociace ČR a Česká unie sportu.

Pražskou soudkyni Mašínovou potrestal Nejvyšší správní soud v květnu snížením platu na rok o 30 procent. Kárnou žalobu na ni podal předseda Nejvyššího soudu Pavel Šámal kvůli tomu, že rozhodovala spor Berbra a bývalého rozhodčího Tomáše Kovaříka. Podle Šámala rozhodla zaujatě. Z případu se nevyloučila, i když měla dříve s Peltou důvěrný vtah.

Rozhovor s Miroslavem Peltou

Jak jste přišel na to, že ve vaší kanceláři je odposlouchávací zařízení?

Vzhledem k tomu, že to souvisí s kauzou, kde jsem obviněn ve věci sportovních dotací, tak se to spojuje jedno s druhým. Proto využiju směrem k vám i v soudní síni svého práva nevypovídat. Protože ta kauza je živá a není dokončená. Myslím, že jsem ji dostatečně popsal na Generální inspekci bezpečnostních sborů při podání podnětu.

Vy jste podal podnět, že to zařízení je ve vaší kanceláři nelegálně?

Já nejsem advokát, ale mí různí přátelé a kamarádi, když jsem jim popsal, že nějaká civilní osoba může instalovat věc tohoto typu, tak mi potvrdili, že jediná instituce, která to může činit, je Útvar zvláštních činností. A jestli mám dobré informace, tak to tento útvar v mém případě nebyl.

Jste stále přesvědčený, že jste ve sportovní kauze nic nespáchal?

Po sérii výpovědí svědků, kterých bylo minimálně sto, jsem o to víc přesvědčený, že jsem se ničeho nezákonného nedopustil.

Pelta: Přátelé mi řekli, že odposlouchávací zařízení může instalovat jen Útvar zvláštních činností (zdroj: ČT24)

Změnila tato kauza váš profesní život?

Profesní život mi to nezměnilo. Změnilo se sice to, že jsem byl v minulosti jeden z nejvýznamnějších sportovních funkcionářů v zemi s přesahem do zahraničí, kde jsem působil na UEFA a FIFA. V současnosti to jediné, co mi zůstalo a mám nejraději, je můj klub FK Jablonec.

Co plánujete do budoucna?

První, co musím, je vypořádat se s touto nepříjemností, která ovlivňuje spíš můj život soukromý než pracovní.