Manželství gayů a leseb versus tradice. Dvě odlišné petice se sešly ve sněmovně

Na jedné straně zastánci manželství i pro gaye a lesby, na druhé pak ochránci tradičního svazku – obě strany představily při jednání petičního výboru Poslanecké sněmovny své argumenty. Poslanci by měli v brzké době projednávat dva návrhy – novelu občanského zákoníku s možností manželství i pro homosexuály a výslovné ukotvení manželství jako svazku muže a ženy v ústavním pořádku.

„Pokud projde zákon (o manželství pro všechny) do druhého čtení, musí projít co nejvíce výbory – ústavněprávním, sociálním, hospodářským, školským. Paleta názorů a argumentů pro a proti je bohatá. Diskuse zdaleka neskončila a bude na půdě parlamentu pokračovat,“ uvedla šéfka petičního výboru Helena Válková (ANO).

Na veřejné slyšení výboru přišli zastánci obou táborů

Výbor uspořádal veřejné slyšení poté, co před prázdninami dostal petici s více než 73 tisíci podpisy na podporu manželství pro všechny včetně homosexuálních párů. Obdržel i petici druhého tábora, která má zatím téměř 65 tisíc podpisů.

Máme za to, že většina Čechů se bere z lásky. Nikdo je k tomu nenutí, rodiny nedomlouvají manželství, bereme se z lásky. A pokud to tak je, proč to odepírat gayům a lesbám. Druhý důvod je nerovnost práv, řada lidí si myslí, že už vlastně manželství máme, jen se to jmenuje registrované partnerství, ale řekněme si upřímně, registrují se auta, nikoli lidé. A třetím důvodem je důstojnost. V České republice se může vzít někdo ve vězení, někdo na smrtelném loži, ale někomu, kdo miluje člověka stejného pohlaví, je to zapovězeno. To mi přijde nefér.
Czeslaw Walek
předseda Prague Pride, ředitel organizace, Otevřená Společnost, inicátor „Petice za přijetí zákona, který umožní manželství gayů a leseb v ČR“

Pod novelu občanského zákoníku se podepsalo 46 poslanců a poslankyň v čele s Radkou Maxovou (ANO). Podle autorů má změna zajistit homosexuálům a jejich dětem stejná práva a důstojnost, jako mají manželé a jejich potomci. S předlohou souhlasila vláda.

Anna Toušová přišla na jednání výboru i s partnerkou Petrou, se kterou žije už tři roky. Čerstvě také s tříměsíční dcerou. Právě kvůli ní by se chtěly vzít, protože Anna jako partnerka matky dítěte si ho osvojit nemůže. „Já si nemůžu jen odejít z práce a říct, že jdu s dítětem k lékaři, malá není právně moje a nemůžu v práci nic čerpat, jako kdybych byla v manželství,“ říká Anna Toušová.

Debata obou táborů i odborníků

K opačnému návrhu na výslovné ukotvení manželství jako svazku muže a ženy v ústavě se přihlásilo 37 zákonodárců v čele s lidovcem Markem Výborným. Podle předkladatelů by se tak ochránila rodina. „My bychom chtěli, aby manželství – svazek muže a ženy, bylo pod ochranou ústavy, to je také cíl naší petice,“ říká organizátorka podpisové akce a předsedkyně Aliance pro rodinu Jana Jochová.

Poslanec ANO Patrik Nacher chystá ještě třetí legislativní návrh, a sice novelu o registrovaném partnerství se srovnáním práv a povinností pro partnery jako pro manžele. V debatě vystupovali aktivisté, právníci či psychologové z obou táborů. Slovo si vzali i někteří poslanci. Promluvila také lesbická učitelka či matka homosexuálního chlapce, který spáchal sebevraždu. Podle některých diskutujících by manželství homosexuálů ohrožovalo tradiční rodinu. Podle jiných by příslušníkům menšiny zaručilo stejná práva a povinnosti, jako má většina.

Pro nás není manželství základní lidské právo. Ani já, ani nikdo jiný na něj nemá právo. A když to není právo, proč by to (manželství pro všechny) mělo být v zákonech. Manželství je privilegium, je to privilegované postavení proto, že jen muž a žena spolu mohou zplodit děti. A tyto děti jsou předmětem ochrany ze strany zákonů. Proto chceme, aby manželství bylo v ústavě jako svazek muže a ženy a nakonec jde o ty nejbezbrannější z nás – o děti.
Jana Jochová
předsedkyně Aliance pro rodinu, organizátorka Petice na podporu manželství jako trvalého svazku muže a ženy

V Česku mohou dvojice mužů či žen uzavírat od července 2006 registrované partnerství. Za prvních 11 let to udělalo 2647 párů. Registrovaní partneři mohou získat například informace o zdravotním stavu svého protějšku či po něm mohou dědit stejně jako v manželství.

Nemají ale společné jmění a po ztrátě partnera či partnerky nemají ani nárok na vdovecký či vdovský důchod. Sirotčí důchod nemusí získat ani jejich potomek. Registrované dvojici zákon adopci zakazuje. V Česku takzvané duhové rodiny s dětmi už žijí. Oficiálně mohou mít děti dvou matek a dvou otců ale jen jednoho rodiče.

Vydáno pod