Mikuláš Kroupa z Post Bellum: Učebnicový dějepis je nesmyslný a velmi nudný

Události, komentáře: Mikuláš Kroupa (zdroj: ČT24)

V hodinách dějepisu by se měly dětem detailně vyprávět konkrétní příběhy, domnívá se ředitel Post Bellum a vedoucí projektu Paměť národa Mikuláš Kroupa, který byl v pondělí hostem pořadu ČT Události, komentáře. Učebnicová výuka dějin je podle něj špatná, školáci by měli raději navštěvovat historická místa.

Klasický dějepis podle Mikuláše Kroupy není vhodnou cestou, jak důležité historické momenty přiblížit nejmladší generaci.

„Učebnicový dějepis je schématický, generalizující, nesmyslný a velice nudný,“ řekl s tím, že dětem by se podle něj měly vyprávět příběhy a vysvětlit události do detailu.

„Nebát se vyprávět o sedmi parašutistech v kryptě kostela a samozřejmě vzít je na místo – například do kostela sv. Cyrila a Metoděje a tam jim vyprávět o rodině Khodlových, Moravcových, o Frolíkovi nebo třeba panu Hajském,“ zmínil Kroupa osobnosti, které se v roce 1942 podílely na atentátu na Reinharda Heydricha. Děti tak podle něj mnohem lépe dokáží historické souvislosti pochopit.

Kroupa: Chceme stálou expozici Paměti národa na Letné

Sdružení Post Bellum se v současnosti snaží prosadit, aby v Praze vznikl institut Paměti národa. Ten by měl umožnit existenci stálé výstavy, která by historická svědectví z dob totality mohla trvale připomínat.

Jedním z míst, kde by podle Kroupy mohl tento institut vzniknout, je podzemí bývalého Stalinova pomníku na Letné. „Já jsem přesvědčený, že Paměť národa na Stalina patří. Na místo, které je symbolem utrpení a ponížení tohoto národa,“ uvedl.  

Na pražské Letné je v těchto dnech k vidění pouze dočasná unikátní výstava, která vznikla z iniciativy Post Bellum. V podzemí bývalého Stalinova pomníku si můžou lidé od začátku října do devátého prosince nechat navodit atmosféru obou totalitních období, kterými si Československo v minulém století prošlo.   

Mikuláš Kroupa ČT řekl, že cílem výstavy není u návštěvníků vyvolat skutečný strach. „Nemůžeme předstírat, že výstava skutečně návštěvníka zavede do pocitu nebezpečí a ohrožení, to opravdu ne. Může ale nakouknout, jak to možná opravdu vypadalo,“ dodal. 

100 lidských příběhů k 100. výročí vzniku Československa: Post Bellum vystavuje „u Stalina“ na Letné (zdroj: ČT24)