Lékárníci chystají žalobu na SÚKL kvůli opožděným dodávkám léků

Česká lékárnická komora se chystá zažalovat Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) kvůli opožděným dodávkám léků. Žalobu chce podat, pokud ústav nezačne trestat distributory léčiv za to, že objednané léky pro konkrétní pacienty nedodávají v zákonném termínu. Komora se na tom usnesla na sobotním mimořádném sjezdu. Jenže podle lékového ústavu není ustanovení zákona ohledně dodávek právně vymahatelné. Ministerstvo zdravotnictví chce proto problém vyřešit novelou zákona.

„Byli jsme jako představenstvo pověřeni, abychom připravili žalobu na Státní ústav pro kontrolu léčiv pro nečinnost,“ uvedl předseda lékárnické komory Lubomír Chudoba. Žalobu má vedení komory připravit v řádu týdnů, tedy zhruba do konce října.

Po ministerstvu zdravotnictví také lékárníci požadují seznam firem, které vyvážejí léky do ciziny. Chtějí tak získat informace, která firma jaké léky vyvezla a v jakém množství, a porovnat, zda vývoz není příčinou nedostupnosti léků pro české pacienty, dodal Chudoba.

Ministerstvo chce přenést odpovědnost na výrobce léků

„Obavy lékárníků chápeme, avšak v gesci SÚKL není zajištění dostupnosti léčiv. Nemůžeme přinutit farmaceutickou společnost, aby přerušené nebo ukončené dodávky k nějakému datu obnovila. Ustanovení v zákoně týkající se povinnosti dodávek je právně nevymahatelné,“ uvedla mluvčí lékového ústavu Barbora Peterová.

SÚKL podle ní může dostupnost léků hodnotit jen podle došlých hlášení. V případě dlouhodobého výpadku pak informuje ministerstvo zdravotnictví.

Resort chce ještě na podzim předložit novelu zákona, podle které by místo distributorů byli za to, že přípravky dodají včas, odpovědní výrobci, uvedla Česká televize. „Bude muset držet určitý objem léků, a pokud zkrátka lékárna nebude tím lékem disponovat, tak ten lék si vyžádá a do dvou pracovních dnů výrobce ten lék bude muset dodat, jinak mu bude hrozit poměrně významná sankce,“ řekl ČT ministr Vojtěch Adam (za ANO).