Letos pět, příští rok šestnáct. Center duševního zdraví přibývá

Události: Počet center duševního zdraví roste (zdroj: ČT24)

V průběhu roku 2019 se otevře šestnáct center duševního zdraví, která umožní odchod pacientů z léčeben. Letos jich zahájilo provoz pět, do roku 2021 jich bude asi třicet. U příležitosti slavnostního zahájení provozu centra na pražském Proseku to řekl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Ideální pro pokrytí celého Česka by byla asi stovka těchto pracovišť.

Centra pro komunitní péči o pacienty se závažnou duševní poruchou jsou součástí reformy psychiatrické péče. Evropská unie na ni přispěla třemi miliardami korun, část jde i na opravy nemocnic.

Změna myšlení

„O přesunu do komunitní péče se začalo mluvit v roce 1995. Reforma je o změně myšlení. Lidé si těžko umí představit, že by se psychiatrická péče poskytovala jiným způsobem, než tomu bylo posledních sto let,“ uvedl ministr.

Psychiatrické nemocnice jsou podle něj často mimo města, nový systém péče má nemocné přesunout do jejich běžného života. „Nejsou to vězni, které je třeba držet za vysokými zdmi,“ dodal ministr s tím, že jde především o návaznou péči o propuštěné z těchto nemocnic, kteří jsou díky léčbě zdravotně v pořádku.

Projekt i pro závislé nebo děti

Podmínkou je podle ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové (ČSSD) zajištění bydlení nebo zaměstnání. „Navážeme kompletním balíčkem nového typu sociálních služeb tak, aby systém fungoval,“ uvedla. V centrech, která jsou založena především na terénní práci, působí psychiatr, psycholog, zdravotní sestry a sociální pracovníci.

Letos v létě zahájila provoz dvě centra v Praze – na Proseku a ve Strašnicích, další jsou v Brně, Havlíčkově Brodě a Přerově. Podle ředitele Psychiatrické nemocnice Bohnice Martina Hollého mají centra také koordinovat péči o pacienta. Do jejich prostor může přijít kdykoliv od 8:00 do 20:00, čtyřiadvacet hodin denně je pro ně dostupná pomoc po telefonu.

Vojtěch připomněl, že v Anglii podobná reforma trvala dvacet let. Kromě center duševního zdraví, která se zaměřují na vážně duševně nemocné, se připravuje také pilotní provoz podobného systému péče pro dětské pacienty nebo závislé. Fungovat by měl od června příštího roku.

Každý pátý se potkal s duševní nemocí

Další financování po vyčerpání peněz z EU bude z veřejného zdravotního pojištění. Pojišťovny se zavázaly od ledna více platit také za ambulantní psychiatrickou péči. Podle ministerstva by měla být dostupná ve více nemocnicích. Velké psychiatrické nemocnice v současné době zpracovávají transformační zprávy pro budovy, které díky přesunu části pacientů do komunitní péče nebudou potřebovat.

Do psychiatrické péče plynou ročně asi tři až čtyři procenta zdravotnického rozpočtu, tedy kolem deseti miliard korun. Svaz zdravotních pojišťoven v době zahájení vyjednávání o úhradách zdravotní péče pro rok 2019 uvedl, že počítá s růstem nákladů asi o 300 milionů korun.

S nějakým duševním onemocněním se podle statistik setkal každý pátý Čech, ani polovině se ale nedostalo odborné péče. Duševní poruchy a poruchy chování jsou druhým nejčastějším důvodem přiznání invalidního důchodu.