Zásahy v terénu i unikátní polní nemocnice. V Hradci vrcholí mezinárodní cvičení zdravotníků

Více než dvě stovky vojenských zdravotníků ze států visegrádské skupiny (V4) a dalších členských zemí NATO se účastní mezinárodního cvičení zdravotnických jednotek Medical Man 2018. Cvičení na základně v Hradci Králové ve středu vyvrcholilo ukázkou zásahu v terénu, včetně převozu zraněných do polní nemocnice, která vznikla v areálu kasáren. Akce skončí v pátek 21. září.

Cílem je zhodnotit kvalitu poskytování zdravotní péče jednotkami zemí visegrádské čtyřky, kam patří také Slovensko, Maďarsko a Polsko.

„Jádro a vedoucí stát tvoří se svojí polní nemocnicí Česká republika, kterou personálně a materiálně rozšiřují moduly států, jako jsou Slovensko, Polsko a Maďarsko. V rámci cvičení je zde i spolupracující rumunská jednotka a tým hodnotitelů složený z více než deseti států,“ uvedl šéf Agentury vojenského zdravotnictví, pod které polní nemocnice patří, Zoltán Bubeník.

Poslední podobné cvičení na hradecké základně se konalo v roce 2015. Česká polní nemocnice se účastní cvičení každoročně, třeba loni to bylo v Německu.

Mezinárodní cvičení Medical Man 2018
Zdroj: ČT24/David Taneček

Polní nemocnice nabízí péči na úrovni okresní nemocnice

Polní nemocnici tvoří stany a kontejnery, ve kterých jsou umístěné například operační sály, jednotka intenzivní péče, magnetická rezonance či stomatologická ordinace.

Pokud je nemocnice nasazena samostatně, součástí jsou i prostory určené pro logistiku, jako třeba ubytovna pro personál, polní kuchyně nebo elektrocentrála. Nemocnice nabízí péči na úrovni okresní nemocnice. Po postavení zabírá plochu až dvou fotbalových hřišť.

Česko nasadilo svou polní nemocnici naposledy v letech 2007 a 2008 v Afghánistánu. Čeští lékaři od té doby působili v oblasti formou chirurgických týmů jako příspěvek do francouzské a pak americké polní nemocnice. Podle řídicího důstojníka cvičení Ladislava Šlechty bude polní nemocnice pohotovostního uskupení V4 po ukončení cvičení připravena odjet na zahraniční misi.