Čtyři bývalí manažeři z vnitra míří k soudu kvůli smlouvám na IT služby

Čtyři bývalí vedoucí zaměstnanci ministerstva vnitra čelí obžalobě kvůli obvinění, že při sjednávání smluvních dodatků s firmou Fujitsu Technology porušili své povinnosti při správě majetku státu a obcházeli zákon o veřejných zakázkách. Podle obžaloby způsobili vnitru škodu 11,7 milionu korun. Pražský městský soud začne kauzu projednávat 24. září.

Mezi stíhanými je exředitel odboru eGovernmentu Miroslav Duda, kterého už soudy potrestaly tříletou podmínkou v souvislosti se zmanipulováním zakázky na výplatu sociálních dávek.

Obžalobě čelí i bývalí šéfové odborů programového řízení, provozu IT a ekonomicko-organizačního odboru pro IT – Martin Páral, Vladimír Vošický a Marcelína Horáková. Šestici obviněných uzavírají dva jednatelé Fujitsu, a to Jiří Řehák a Radek Sazama. Nejpřísnější potrestání hrozí vzhledem k výši údajně napáchané škody Dudovi, Páralovi a Řehákovi, a to dva roky až osm let vězení.

Obžaloba se týká tří dodatků k rámcové smlouvě z roku 2008, kterou vnitro uzavřelo s Fujitsu kvůli poskytování licencí k produktům Microsoft. Státní zastupitelství tvrdí, že dodatky, které v letech 2010 a 2011 podepsal Duda, byly v rozporu se zákonem.

Vnitro se totiž rovnou obracelo na Fujitsu namísto toho, aby pro zakázky z oblasti informačních technologií zvolilo některou z forem zadávacího řízení. Manažeři z ministerstva prý přitom dobře věděli, že požadovaná díla nelze pod zmíněnou rámcovou smlouvu podřadit.

V dodatcích navíc vnitro údajně sjednalo zásadní odchýlení od rámcové smlouvy, a to ohledně smluvních pokut. Podstatně prý také změnilo způsob stanovení ceny za poskytnuté služby oproti původně určené pevné denní sazbě.

Ačkoliv pak ministerstvo dodatky podepsalo s Fujitsu, poptávaná díla vytvářely jiné společnosti, které přitom rámcová smlouva nepovolovala jako možné subdodavatele. Škodu obžaloba spatřuje v rozdílu mezi smluvní cenou, za kterou Fujitsu díla dodala vnitru, a nižší cenou, za niž pro ni systémy vytvořili subdodavatelé.

Škoda je podle obžaloby přes jedenáct milionů

Zakázky se týkaly například nového informačního systému pro správu a řízení všech projektů ministerstva nebo auditu ekonomického informačního systému. U prvního dodatku, který za vnitro připravoval Páral, vznikla podle obžaloby škoda 10,5 milionu korun. Druhý dodatek, jejž měl na starosti Vošický, údajně způsobil škodu nejméně 470 tisíc korun. U třetího dodatku přichystaného Horákovou obžaloba uvádí škodu 754 tisíc.

Ministerstvo se zatím k obžalobě nevyjádřilo. Úřad ani neodpověděl na to, zda se k trestnímu řízení připojil s požadavkem na náhradu škody, a případně v jaké výši.