Policie navrhuje podmíněně zastavit stíhání za korupci desítkám lékařů

Události: Policie navrhuje podmíněně zastavit stíhání za korupci desítkám lékařů (zdroj: ČT24)

V dosud největší kauze korupce lékařů by se mohl snížit počet obviněných. Policie totiž navrhuje podmíněně zastavit stíhání více než padesáti lidem. Rozhodovat o tom bude státní zastupitelství. Aktuálně v kauze přednostního předepisování určitých léků figuruje kolem dvou set osob, které policie obvinila z uplácení nebo přijetí úplatku.

Někdy šlo o tisícové částky, jindy i o miliony. Za předepsání toho „správného“ léku se podle policie rozdávaly úplatky. Obvinila kvůli tomu zhruba dvě stě lidí, teď ale navrhuje části z nich stíhání podmíněně zastavit.

„Policie na státní zastupitelství podala celkem 53 spisů ve vztahu k 53 obviněným. V průběhu několika týdnů tyto spisy přezkoumám a rozhodnu o tom, zda tomuto návrhu vyhovím, či nikoliv,“ uvedla státní zástupkyně Tereza Malátková. V minulosti už takto podmíněně zastavili stíhání sedmi lidem.

Lékaři však musejí splnit několik podmínek. Třeba zaplatit pokutu vyšší, než byl úplatek. „Základem je to, aby tito obvinění byli stíháni pro méně závažný trestný čin. Z jejich strany musí padnout doznání. A dále ti jednotliví obvinění skládali na účet státního zastupitelství finanční částky určené na pomoc obětem trestné činnosti,“ dodala Malátková.

Podmíněně zastavit stíhání tak nejde u všech. Kromě toho, že se musí přiznat, nesmí výše úplatku přesáhnout půl milionu korun. „Také bude záležet na tom, jak posoudím jednotlivé osoby, tedy zda už někdy měly střet se zákonem,“ vysvětluje Malátková, podle čeho bude také rozhodovat.

Část obviněných lékařů vinu popírá

Někteří lékaři naopak vinu odmítají. „Říkají, že skutečně předepsali léky, které nejsou závadné, které se normálně prodávají v lékárnách, a že žádnou částku nepřijali,“ uvedl obhájce Jaroslav Ortman, který v případu zastupuje tři lékaře.

Údajné úplatky lékařům vozili zástupci firem nebo kurýr v hotovosti. Podle spisu rozdali celkem přes dvacet milionů. Jeden z lékařů Josef Kořínek měl během čtyř let postupně získat dva a půl milionu korun.

Údajné úplatky lékařům vozili zástupci firem nebo kurýr v hotovosti
Zdroj: ČT24

„Pan doktor zásadně nesouhlasí s tím, že by se dopustil přijetí úplatku ve výši zhruba dva a půl milionu korun. Toto se nikdy nestalo. Policie vychází z jakýchsi excelových tabulek, které zajistila v souvislosti s firmami, které se uplácení lékařů měly dopustit, ale žádný jiný důkaz tam není. Je tedy otázkou, u koho peníze vůbec skončily, když neskončily u pana doktora,“ uvedla již dříve lékařova advokátka Michaela Pretschová. Aktuálně se ke kauze nechtěla vyjadřovat.

Detektivové staví stíhání na diářích kurýra i evidenci, kterou si distributorské firmy vedly. Výši úplatků podle nich určovalo množství medikamentů, které lékaři předepisovali. Firmy si tak podle detektivů chtěly zajistit výhodu na trhu.

Šlo o desítky různých léků. „Jsou úplně obvyklé na trhu a vlastně u každého z nich existuje adekvátní náhrada od ostatních výrobců,“ uvedla již dříve lékárnice Zuzana Krámková. Samotné firmy, jejichž zástupci měli lékaře podle policie uplácet, už neexistují.

Rekordní počet obviněných

Detektivové z ústecké pobočky Národní centrály proti organizovanému zločinu už v jedné části rozsáhlé kauzy uzavřeli vyšetřování a navrhli obžalovat 25 lidí. Státní zastupitelství by mělo během měsíce rozhodnout, jestli kauzu pošle k soudu.

Podobné případy se už v minulosti řešily, ale doposud v nich nikdy nebylo tolik obviněných. „Rozsah je enormní, řekl bych skoro rekordní a to je asi také důvod, proč se policie snaží ten rozsah nějakým způsobem zúžit,“ míní advokát Tomáš Pelikán, který v kauze zastupuje někdejší pracovnici distributorské firmy.

Problémy měla policie například při výsleších. „V této věci probíhaly výslechy spolupracujících obviněných, což bylo logisticky velmi náročné, protože musíte pozvat nejen obviněné, ale i obhájce,“ přiznává státní zástupkyně Malátková. Policie je tak nakonec vyslýchala v sále zastupitelstva Ústeckého kraje.