Tisíce lidí stále nedostaly náhradu za majetek zabavený komunisty. Chtějí se obrátit na Babiše

Události: Tisíce lidí dosud nedostaly náhradu za majetek zabavený komunisty (zdroj: ČT24)

Úvahy o odškodnění klientů H-Systemu vyvolávají zájem také poškozených v jiných kauzách. S premiérem teď chtějí jednat zástupci restituentů v zemědělství. Tisíce lidí totiž nedostaly od družstev peníze za majetek zabavený při kolektivizaci v 50. letech, celkem jde o dvě miliardy korun. Řada družstev podle restituentů svůj majetek převedla jinam a vyhnula se tak placení.

„Čekám na schůzku s premiérem, objednám se k ministru spravedlnosti. Myslím, že by tohle měli dát do pořádku. Stát tady selhal a my jsme na to upozorňovali,“ říká předsedkyně Svazu restituentů Miloslava Pešková.

Restituenty měla družstva vyplatit na základě transformačního zákona. Stát ale nijak nekontroloval, jestli se tak stalo. Družstva často skončila v konkurzu a jejich majetek byl převeden na nově vzniklé firmy. A na takový majetek už restituenti nedosáhnou. „Ti, co nám to ukradli, se nám ještě smějí,“ zlobí se Růžena Jamplíková, jedna z poškozených.

Babiš slibuje schůzku, ministerstvo věc řešit odmítá

„Budu chtít, aby se k tomu poslanci zemědělského výboru, to znamená všichni poslanci zvolení napříč politickým spektrem, vyjádřili a řekli: Je tady vůle státu, pojďte to nějak řešit,“ prohlásil v říjnu 2015 tehdejší ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL). Poslancům se ale dosud problém vyřešit nepodařilo.

Nynější vedení ministerstva zemědělství problém řešit odmítá. „Ministerstvo nemůže vstupovat do právních vztahů mezi soukromými subjekty. Nelze uvažovat o tom, že by nevyplacené podíly z družstev vyplatil stát,“ uvedl mluvčí resortu Václav Tampír.

Premiér Andrej Babiš (ANO) ale jednání s restituenty přislíbil. „Určitě se s nimi sejdu. Já jednám s každým, kdo o to požádá,“ řekl ČT Babiš. Už dříve ale naznačil, že poškozené ze všech kauz stát odškodnit nemůže. „Takových lidí jsou možná statisíce,“ podotkl Babiš a připomněl například klienty zkrachovalých bank.

Pomoc jednotlivým lidem, kteří dosud nedostali vyplaceny své majetkové podíly ze zemědělských družstev, už slibovali zástupci čtyř posledních vlád. Ani jednou se však příslušnou novelu nepodařilo schválit.