Nejcennější českou známku lidé neuvidí. Na světovou výstavu Praga ji organizátoři nepustili

Události: Nejdražší česká známka se na výstavě neukáže (zdroj: ČT24)

Nejdražší známka československé historie nebude k vidění na světové výstavě Praga letos v srpnu. Kvůli roztržce mezi jejím novým majitelem a organizačním výborem výstavy. V březnu vydražil pražský galerista čtyřkorunovou zelenou známku na žilkovaném papíře s převráceným přetiskem za dosud rekordní částku.

Nový zájemce zaplatil včetně aukční přirážky 9,3 milionu korun.  A nabídl, že unikátní známku zapůjčí na světovou výstavu Praga.

Organizační výbor to ale odmítl. Tvrdí, že nemůže známku vystavit, protože její majitel nesplnil pravidla. „Termín pro konec přihlášek byl 15. listopadu loňského roku, do té doby žádná nepřišla. Navíc vystavovatel musí být členem svazu filatelistů,“ upozornil tajemník Svazu českých filatelistů a člen výboru Praga 2018 Julius Cacka.

Podle majitele známky, který chce zůstat v anonymitě, to jsou ale jen zástupné důvody. „Vnímám to hořce. Je škoda, že se známka nebude vystavovat a že ji lidé neuvidí,“ uvedl.

Za unikátní známku, která se letos vydražila za dosud nejvyšší částku v tuzemské historii, se přimlouval i národní komisař české účasti. „Počítal jsem s tím, že by známka spolu s mauritii mohla výstavu zatraktivnit,“ doufal Bedřich Helm. Ve výboru ale zůstal s tímto postojem osamocený. 

Galerista nabídl známku k vystavení také Poštovnímu muzeu v Praze. Ani tam neuspěl.

Osud známky přitom odráží historii státu, jehož sto let si připomene právě i mezinárodní výstava Praga. Známka je původně rakouská, pak ji přetiskla domácí pošta. Ale záměrně chybně, naruby, aby vyrobila raritu.

„Známka na normálním papíru stojí 200 až 1000 korun. Teprve žilkovaný papír z ní dělá tu drahou, navíc je na ní převrácený přetisk, což je rarita,“ upozornil filatelistický expert Richard Burda s tím, že vzácná známka je jediná svého druhu. 

Po únoru 1948 ji komunisté zabavili a předali Poštovnímu muzeu. To ji v 90. letech muselo vrátit dědicům vlastníka. Od nich ji získal sběratel Ludvík Pytlíček, který známku v březnu poslal do aukce. Tam za ni anonymní galerista nabídl rekordní částku a předehnal tak i další členy Svazu filatelistů.