Kvůli vyzrazení Peltova odposlechu padla obžaloba. Před soudem může skončit exmanažer Synecký

Události: Kvůli vyzrazení Peltova odposlechu padla obžaloba (zdroj: ČT24)

Státní zástupce podal obžalobu kvůli úniku informací z prověřování kolem exšéfa fotbalu Miroslava Pelty. Bývalého manažera fotbalové asociace Martina Syneckého policie obvinila z vyzrazení informace, že má Pelta v kanceláři odposlech. Posunulo se také vyšetřování sportovní kauzy, kde je Pelta obviněn. Detektivové vyslýchají i některé politiky; tento týden přišel jako svědek vypovídat bývalý premiér Bohuslav Sobotka.

Případ úniku informací z prověřování kolem Pelty poslal státní zástupce k soudu. Synecký podle detektivů vyzradil, že má Pelta v kanceláři policejní odposlech. „V předmětné trestní věci státní zástupce Vrchního státního zastupitelství podal obžalobu na jednoho obviněného pro zločin ohrožení utajované informace,“ uvedl státní zástupce Ondřej Trčka. 

Podle mluvčí pražského městského soudu Markéty Puci ji soud obdržel v pondělí. „Podle rozvrhu práce dostal tento případ na stůl příslušný soudce, ten nastuduje spisový materiál a poté zváží další postup ve věci,“ sdělila Puci. Sám Martin Synecký nechce obvinění komentovat. „Nezlobte se, mám zákaz od advokáta cokoliv…nic nebude,“ řekl.

Únik prozradil jiný odposlech

Synecký dříve působil jako bezpečnostní manažer fotbalové asociace, které Pelta předsedal. Policisté si jej vytipovali, když potřebovali do kanceláře jeho tehdejšího šéfa umístit odposlech.

Prověřovali totiž Peltovy kontakty se soudkyní Sylvou Mašínovou, která rozhodovala civilní spor místopředsedy fotbalové asociace Romana Berbra. Detektivové zjišťovali, zda nedochází k ovlivňování tohoto řízení. Jejich cílem bylo zmonitorovat schůzku mezi Peltou a Berbrem.

O umístění odposlouchávacího zařízení v podobě platební karty s čipem požádali právě Syneckého. „Martin Synecký přislíbil, že nahrávací zařízení do kanceláře umístí, k čemuž má připravenou legendu,“ zapsali pak policisté do obvinění Syneckého. Podle policejní verze sice bezpečnostní manažer odposlech do kanceláře dal, ale zároveň to vyzradil.

„Úmyslně vyzradil tehdejšímu předsedovi FAČR, Miroslavu Peltovi, skutečnost, že mu má být do kanceláře umístěno policejním orgánem skryté mobilní nahrávací zařízení,“ zapsali pak do dokumentu z podzimu loňského roku policisté.

Že informace unikla, zjistili detektivové, když prověřovali kauzu přerozdělování sportovních dotací. V ní je vedle Pelty obviněná i někdejší náměstkyně ministryně školství Simona Kratochvílová. Že se Pelta informace dozvěděl, policisté zjistili, když ho odposlouchávali v pronajatém bytě, jak se baví s Kratochvílovou.

Přepis odposlechnutého rozhovoru Pelty s Kratochvílovou
Zdroj: ČT24

V kauze sportovních dotací vypovídali Faltýnek či Sobotka

Kvůli obvinění Pelty s Kratochvílovou v kauze sportovních dotací nyní detektivové vyslýchají i politiky. Policisté chtějí slyšet bývalého ministra zemědělství Mariana Jurečku. Svědčit už byl Jaroslav Faltýnek – na dotaz ČT, proč si jej policie předvolala, ovšem neodpověděl.

Tento týden přišel na policii jako svědek i bývalý premiér Bohuslav Sobotka. „O těchto dotacích se rozhodovalo na úrovni ministerstva školství a já jsem do nich jako předseda vlády žádným způsobem nezasahoval,“ uvedl po odchodu z policejní služebny.

Otázky, které na něj mířily, se podle něj týkaly například toho, jak fungovalo ministerstvo školství. „Ty dotazy se týkaly otázek fungování financování sportu v uplynulých letech. To znamená nejen otázky rozdělování investičních a neinvestičních dotací, ale také toho, jakým způsobem fungovalo ministerstvo školství, jakým způsobem vláda projednávala dokumenty, které se týkaly financování sportu,“ konstatoval někdejší ministerský předseda.

Advokáti: Vyšetřování by mohlo skončit ještě letos

Pelta s Kratochvílovou jsou obviněni z manipulací při rozdělování sportovních dotací. „Finanční podpora projektů nebyla rozdělována prioritně podle splnění předepsaných kritérií, ale podle politického zadání či podle finančního přínosu, případně podle jiné výhody, kterou poskytnutí dotace na konkrétní projekt Miroslavu Peltovi, na něj napojeným osobám a dalším vlivným osobám přinesl,“ napsali policisté loni do Peltova obvinění.

Exšéf fotbalové asociace i Kratochvílová obvinění odmítají. „Neovlivňoval nikoho z komise. Byli vyslýcháni svědci, nechci to komentovat, protože je to předmětem vyšetřování, ale trvá na tom, že je nevinen,“ řekl Peltův advokát Oldřich Chudoba.

„V trestní věci týkající se dotací MŠMT na podporu sportu nadále probíhá vyšetřování a policejní orgán činí vyšetřovací úkony,“ uvedl státní zástupce Trčka. Na dotaz, zda se vyšetřování chýlí ke konci, už ale neodpověděl. Někteří advokáti však očekávají, že by se vyšetřování mohlo uzavřít během druhé poloviny tohoto roku.

Vydáno pod