Velvyslancem ve Francii se prý stane silný hráč českých médií Michel Fleischmann

Novým českým velvyslancem ve Francii by se měl podle serveru Aktuálně.cz stát Michel Fleischmann. Prezident mediální skupiny Lagardére Active ČR by vystřídal v Paříži diplomata Petra Druláka. Podle některých zdrojů bude Fleischmannovým úkolem hlavně zajišťovat větší spolupráci premiéra Babiše s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem.

Aktuálně.cz svou informaci o Fleischmannově diplomatickém angažmá opírá o několik diplomatických zdrojů, sám podnikatel možnou pařížskou misi nepotvrdil. „Žádnou takovou nabídku jsem nedostal. A i kdyby byla, tak se o ní mlčí, dokud není dobrozdání druhého státu, takzvané agrément,“ sdělil citovanému webu.

Česká ambasáda v Paříži by se měla vyprázdnit podle čtvrtečních informací Lidových novin – končit má totiž dosavadní ambasador a někdejší náměstek ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka Petr Drulák, který zjištění Lidovek sám přímo nepopřel: „Spekulace o svém odvolání neřeším. Na ambasádě v Paříži odvádíme velký kus práce, máme pozitivní odezvy a budeme pokračovat.“

Hlavním úkolem nového velvyslance má podle Aktuálně být zorganizovat co nejtěsnější spolupráci premiéra Andreje Babiše s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem. Jeho plánovaná cesta do Česka se totiž nedávno odložila, neoficiálně kvůli tomu, že Babiš nezískal ve sněmovně důvěru.

Kromě Fleischmanna v souvislosti s Drulákovým možným koncem na ambasádě v Paříži padlo ještě jedno jméno; Lidové noviny uvedly, že by měl někdejšího ředitele Ústavu mezinárodních vztahů vystřídat bývalý vedoucí úřadu vlády a někdejší spolupracovník prezidenta Miloše Zemana Radek Augustin. Ten to ale následně popřel. „Nešiřte fámy, vládou už je dávno vybrán jiný kandidát,“ napsal LN bez dalšího upřesnění Augustin.

Muž s francouzskou vazbou

Fleischmann je osobnost s výraznou vazbou na zemi galského kohouta. Narodil se sice v roce 1952 v pražských Vršovicích, kde prožil i podstatnou část svého dětství, od poloviny 60. let žil ale ve Francii, kde jeho otec pracoval jako kulturní rada na československém velvyslanectví. Po potlačení Pražského jara v srpnu 1968 se jeho rodina rozhodla ve Francii usadit natrvalo.

Fleischmann vystudoval moderní francouzskou literaturu na pařížské Sorbonně a kariéru začínal už ve francouzském státním rozhlase jako režisér pořadů a her. Je rovněž překladatelem. Do francouzštiny mimo jiné přeložil básně Jaroslava Seiferta a řadu dalších děl.

Po roce 1989 se vrátil zpět do České republiky a založil zde první soukromou rádiovou stanici – Evropu 2. Následně vybudoval celý mediální dům, do kterého spadají značky jako Evropa 2, Frekvence 1, rádio Bonton, Dance rádio, rádio ZET, multimediální dětský produkt Pigy anebo streamovací služba Youradio.

Před několika dny společnost Czech Media Invest (CMI) oznámila, že od Lagardére rozhlasové stanice v Česku, Polsku, na Slovensku a v Rumunsku kupuje za 73 milionů eur (zhruba 1,8 miliardy Kč).

Pocta z Paříže

Fleischmanna si považuje i sama Francie; v dubnu na francouzské ambasádě převzal nejvyšší francouzské státní vyznamenání; Paříž ho ocenila Řádem čestné legie za přínos a celoživotní dílo, Fleischmann podle ní zásadně ovlivnil podobu českého mediálního světa a stojí za úspěchem řady showbyznysových talentů. Vyznamenání udělené dekretem prezidenta republiky předal Fleischmannovi francouzský velvyslanec v ČR Roland Galharague.

Podle francouzského velvyslance se Fleischmann významně zasadil o vztahy mezi Prahou a Paříží a přispěl ke vzájemnému porozumění a přiblížení obou zemí. Řád čestné legie, který se uděluje na základě dekretu francouzského prezidenta, je vyznamenáním za vynikající civilní nebo vojenské zásluhy o francouzský národ.

„Francie je pro mne druhý domov, druhá vlast. Přijala mě neskutečně hezkým způsobem a dala mi šanci pracovat a naučit se rozhlasové řemeslo. A to jsem potom mohl využít, dokonce za francouzské investice, v České republice. Ve Francii jsem doma stejně jako v Čechách,“ řekl tehdy Fleischmann.