Pražská ČSSD nemá „svého“ ministra. Její členové na něm kategoricky trvají

Miroslav Poche: „Budu se snažit ukázat, že nejsem ani vítač, ani sluníčkář, ani amatér.“ (zdroj: ČT24)

Vedení pražské ČSSD vyzvalo předsednictvo strany, aby kategoricky trvalo na jmenování Miroslava Pocheho ministrem zahraničí ve druhé Babišově vládě v souladu s koaliční smlouvou. Situaci považují za trapnou. Pražští sociální demokraté o dění v nejvyšší politice jednali ve čtvrtek odpoledne.

„Přijali jsme usnesení, kterým v podstatě říkáme, že chceme od předsednictva, aby nám vysvětlilo, o co v tom šlo, a hlavně tu otázku nejmenování Pocheho,“ řekl předseda pražské sociální demokracie Petr Pavlík.

Dodal, že podle vedení pražské buňky má strana bezpodmínečně trvat na jeho jménu na pozici šéfa diplomacie. „Protože to je v souladu s koaliční smlouvou, s usnesením předsednictva i s referendem,“ řekl Pavlík. Doplnil, že prosadit Pocheho u prezidenta je odpovědnost premiéra Andreje Babiše (ANO). Ten by podle organizace měl zvážit podání kompetenční žaloby.

Miroslav Poche měl být od středy ministrem zahraničí, ale není jím. Řízením ministerstva byl pověřen jeho stranický předseda Jan Hamáček, sám Poche uvedl, že se na ministerstvu stane politickým tajemníkem. Pražské sociální demokraty, z jejichž středu Poche vzešel, to rozladilo.

„Celá tato situace mi přijde trapná. Pan Poche měl být včera řádně jmenován ministrem. Vše ostatní je nedůstojné. I přesto, že nebyl pan Poche jmenován, jsem rád, že se bude podílet na tvorbě a řízení zahraniční politiky České republiky, a doufám, že pan premiér tuto situaci co nejrychleji vyřeší,“ řekl poslanec Petr Dolínek, který byl v loňských podzimních volbách pražským lídrem ČSSD. O „trapné situaci“ hovořila také pražská radní Irena Ropková. 

Poche doufá, že prezidenta přesvědčí

Sám Miroslav Poche ujistil, že na jeho nominaci na funkci ministra zahraničí se nic nezměnilo. „Sociální demokracie trvá na nominaci. Česká republika by měla mít plnohodnotného ministra,“ podotkl.

Stále přitom doufá, že prezidenta Miloše Zemana přesvědčí o své schopnosti úřad kvalitně vykonávat. Jan Hamáček by ho měl jmenovat politickým tajemníkem ministerstva zahraničních věcí. „Dalo by se to popsat jako šéf týmu poradců. (…) Je to někdo, kdo má politickou pravomoc diskutovat politické směřování daného resortu,“ popsal Miroslav Poche.

Připustil, že vše zůstává v rukou Hradu. „Pan prezident na návrh premiéra nejmenoval ministra zahraničních věcí. Je na něm, aby ho jmenoval,“ řekl Poche. Zeman mu vyčítá odlišný pohled na migrační politiku a údajnou korupční minulost. Poche v prezidentské volbě podpořil Jiřího Drahoše.

Překážka v podpoře vlády?

Pražští sociálnědemokratičtí politici neřekli, zda je postup prezidenta Zemana, premiéra Babiše a šéfa ČSSD Hamáčka rozladil natolik, že by vládu bez Miroslava Pocheho nepodpořili při hlasování o důvěře.

Zastupitelka ČSSD v Praze 6 Lucie Válová si myslí, že by se spor do hlasování promítnout neměl. „Může přeci nastat situace, že ministr nebo ministryně z nějakého důvodu nemůže déle svůj mandát vykonávat a řízením takového resortu je pověřen někdo jiný,“ uvedla.

Naproti tomu Petr Dolínek připustil, že se ještě nerozhodl, jak bude hlasovat. „Důvěra je hluboce otřesena. Proto bude pro mne zásadní, co se stane v příštích dnech. Podle toho se budu rozhodovat.“ uvedl.

Jak došlo k tomu, že se Miroslav Poche nestal ministrem, není zcela jasné. Podle ústavních právníků nemá prezident možnost jmenovat někoho jiného, než koho mu navrhl premiér. Jan Hamáček však řekl, že při jmenování vlády nebyla porušena ústava. Andrej Babiš na dotaz, na základě čeho byl Hamáček řízením Černínského paláce pověřen, neodpověděl s tím, že věc již několikrát komentoval.