Kvůli těžbě kalamitního dřeva se lidé na řadě míst dostanou do lesů až o prázdninách

Lesní stezky v Krkonošském národním parku se kvůli těžbě kalamitního dřeva uzavřely turistům, a to hned na třech místech – v oblasti Harrachova, Rezku a Špindlerova Mlýna. Omezení a zákazy vstupu se ale týkají i lesů na Rabštejnsku v Olomouckém kraji a v Národním parku Šumava. K odklízení dřeva používají lesníci těžkou techniku a lidem tak hrozí vážné úrazy.

Kvůli likvidaci kalamitního dřeva musela správa národního parku Krkonoše uzavřít hned několik lesních cest a stezek. „Krkonoše jsou především turistická lokalita, a tak se snažíme, aby se místa, kde se pracuje, dala obejít,“ říká mluvčí národního parku Krkonoše Radek Drahný.

Kvůli odklízení dřeva mají v parku uzavřené tři stezky – turistický chodník Krakonošova snídaně – U Čtyř pánů, Chodník biskupa Doubravy a lesní cesta Vídeňská. Zákaz vstupu platí do konce června.

Na dalších čtyřech je pro veřejnost omezený vstup. Je to lesní cesta Žalý, Velbloudka, Buchařův turistický chodník a cesta z Černého Dolu na Zrcadlovky. Tam se lidé podívají nejdřív v průběhu července a srpna.

„Cest, které se natvrdo uzavřou, je málo. Jsou lokality, kde s ohledem na charakter místa jiné řešení nemáme. Další cesty s omezeným vstupem ještě plánujeme, ale už se nebudou týkat přímo kalamity. Půjde o opravu cest,“ dodal Drahný.

obrázek
Zdroj: ČT24

 V dalších národních parcích omezení pro vstup do lesa neplatí, výjimkou je jen Šumava, kde platí zákaz vstupu na Puštíkovu stezku ve Stožci. V národním parku České Švýcarsko podle mluvčího Tomáše Salova žádné zákazy vstupu nebo omezení nechystají: „My už máme kalamitní dřevo zpracované. Není proto důvod uzavírat lesy. Takže se teď věnujeme spíš plánované těžbě. Nijak ani neplánujeme omezit vstup do lesů národního parku.“

Uzavřené jsou i lesy v Jeseníkách

Lesy jsou uzavřené i mimo oblasti národních parků, a to v lesích okolo Rabštejna na Šumpersku. Právě oblasti severní Moravy a Jeseníků bojují s kalamitním dřevem nejvíc. „V současné době se to týká několika lokalit postižených březnovou větrnou smrští, zejména v Olomouckém kraji. V oblasti Rabštejna jsme požádali státní správu, aby do konce července prodloužila zákaz vstupu do lesa,“ uvedla mluvčí Lesů ČR Eva Jouklová.

Podle ní je vstup do lesa hlavně na lidech a jejich rozmyslu. „Odkázala bych na selský rozum, pokud se v lesích těží, je jasné, že tam není bezpečno. Nejde o virtuální hru, ale realitu,“ zdůraznila Jouklová.