Dovolená jednoho rodiče s dětmi může přinést problémy. Potřebuje totiž souhlas toho druhého

Události: Cestuje-li s dětmi jen jeden rodič, musí mít písemný souhlas toho druhého (zdroj: ČT24)

Dovolená, na kterou odjede do zahraničí jeden z rodičů s dětmi, se může změnit v nepříjemný problém. Policie v cizině totiž může při kontrole požadovat písemný souhlas s cestou od druhého z rodičů. Podle Úřadu pro mezinárodněprávní ochranu dětí takových kontrol v zahraničí přibývá, Schengen nevyjímaje.

„Pokud budou například policisté v nějaké zemi rodiče kontrolovat, jak osvědčí, že dítě neunáší,“ přibližuje ve zkratce jádro problému ředitel Úřadu pro mezinárodněprávní ochranu dětí Zdeněk Kapitán. Bez písemného souhlasu druhého rodiče je to velmi obtížné.

Podle mluvčí ministerstva zahraničních věcí Ivany Valentové na souhlasu trvají obzvláště státy Latinské Ameriky nebo arabské země. „I v Schengenském prostoru je ale počet případů rostoucí,“ dodává Kapitán.

Podle jeho slov se mu dostává informací o desítkách případů, kdy cesta bez souhlasu způsobila jednomu z rodičů v cizině nepříjemnosti. Obzvláště v turistické sezoně počty rostou.

Co nejvíce identifikátorů a ověřený podpis

Pokud jeden z rodičů plánuje zahraniční cestu s dětmi, nebo jedním z nich, měl by si na stránkách ministerstva najít patřičný formulář souhlasu. Ministerstvo doporučuje vyplnit ho v angličtině a nechat úředně ověřit.

Ministerstvo také radí v dokumentu uvést dostatek identifikátorů dítěte (jméno, příjmení, datum narození a číslo cestovního dokladu), stejně tak učinit i u doprovázející osoby. Ten, kdo písemný souhlas uděluje, si zas má nechat ověřit podpis pod formulářem u notáře nebo na obecním úřadě. U malých dětí lze přiložit i fotokopii rodného listu.

Souhlas pak slouží jako jediný doklad toho, že rodič dítě do ciziny neunáší. Podle statistik Úřadu pro mezinárodněprávní ochranu dětí došlo jen za loňský rok k jednačtyřiceti únosům za hranice České republiky, naopak do Česka jich bylo patnáct. Od roku 2010 nejčastěji mířily unesené děti na Slovensko, hned po sousední zemi do Velké Británie.