Alternativní cigarety představují únik od rizika rakoviny. Nebezpečí však nezmizí

Události: Rizika elektronických cigaret (zdroj: ČT24)

Čím dál víc lidí přechází od klasických cigaret na jejich alternativy. Podle posledního průzkumu Státního zdravotního ústavu je užívá 5,2 procenta obyvatel Česka. Jedním z argumentů vedoucích kuřáky k přechodu z klasické cigarety na elektronickou je údajné menší riziko užívání. Novinka však přináší vlastní hrozby.

Nejpopulárnějšími alternativami tabákových cigaret jsou e-cigareta na tekuté náplně a systém, který nahřívá pevné tabákové náplně. Podle průzkumu je v Česku vyzkoušelo přes 60 procent kuřáků. Podle většiny studií jsou méně škodlivé než běžné cigarety.

„Nejrizikovější formou budou vždy zápalné cigarety, poté by byl pravděpodobně zahřívaný tabák a nejméně rizikové jsou elektronické cigarety,“ vysvětluje adiktolog Adam Kulhánek ze Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.

Jenže to neznamená, že jejich kouření i tak významně nezvyšuje riziko některých vážných onemocnění. „Že škodí, o tom už pochybnosti nemáme žádné. Čili i kdyby to bylo lepší než běžná cigareta, což je možné, ale nevíme to, tak je rozhodně nedoporučujeme,“ varuje před kouřením náhražek primář I. kliniky tuberkulózy a respiračních nemocí ve VFN v Praze Jiří Votruba.

Škodlivý není zdaleka jen tabák. „Byly nalezeny látky jako formaldehyd nebo diacetyl. Případně těžké kovy, které se uvolňovaly pravděpodobně z cívek těch e-cigaret. I u zahřívaného tabáku dochází k nějaké mírné formě spalování,“ vysvětluje Kulhánek.

Statistika kouření elektronických cigaret
Zdroj: ČT24

O menší škodlivosti bývají přesvědčení sami kuřáci. Doléhá na ně informační tlak výrobců, kteří by o své závislé klienty neradi přišli. Proto se dušují, že škodlivost aerosolu vzniklého v elektronickém zařízení se s cigaretovým kouřem nedá srovnat.

„Je to vlastně taková malá čepelka, na tuto čepelku se nasadí tabáková náplň. Nedochází k hoření, ale jen k zahřívání. Má průměrně o 90–95 procent méně škodlivých a toxických látek,“ popisuje svůj výrobek člen představenstva Philip Morris ČR Tomáš Korkoš. „Nejsou v tom spaliny, není v tom dehet, není v tom uhlík,“ doplňuje ho prodejce elektronických cigaret Petr Strach.

K přechodu z běžných cigaret na ty elektronické vedou lidi i další okolnosti než jen představa o menší škodlivosti. „Druhým významným důvodem byla cena. Třetím důvodem je to, že člověk od toho tolik nesmrdí,“ popisuje Petr Šilha, který e-cigarety kouří osm let.

Argument ceny možná vydrží jen u tekutých náplní. Na ty pevné chce ministerstvo financí uvalit tabákovou spotřební daň.