Únava, pocení, lesklé oči. Porucha štítné žlázy je nenápadná, hlavně ženy by však měly zpozornět

Reportáž: Těhotné ženy by si měly nechat vyšetřit štítnou žlázu (zdroj: ČT24)

Všechny těhotné ženy by si měly nechat vyšetřit štítnou žlázu, říká vedení Sdružení ambulantních endokrinologů. V současnosti se běžně vyšetřují pouze vybrané pacientky. Stejně tak by měli testy podstoupit všichni, kdo mají vyšší cholesterol. Onemocněním štítné žlázy trpí asi sedm procent lidí, mnohem častěji ženy.

Štítná žláza je malý útvar v krku ve tvaru motýla. Její hormony ovlivňují všechny orgány v těle. Když správně nefunguje, může způsobit velké problémy.

U žen mimo jiné potíže s otěhotněním, problémy v těhotenství a u porodu. Jde například o větší poporodní krvácení nebo nižší porodní hmotnost miminka. Při nedostatečném užívání léků v těhotenství ale může dojít i k potratu, poruše centrální nervové soustavy nebo vrozené vývojové vadě plodu.

Žena si nyní může o test říct svému gynekologovi, vyšetření není automatické. Řada lidí přitom nemusí mít dlouho žádné příznaky. „Řešitelné by to bylo tak, aby všechny pacientky, které budou v jiném stavu, měly tento test jako součást screeningu, který gynekologové dělají,“ říká předseda Sdružení ambulantních endokrinologů Richard Stejskal.

Přestože v Česku vyšetření není na rozdíl od například Slovenska povinné, testují lékaři své těhotné pacientky často. „Na Slovensku je testování plošné, ale ne všechny ženy tam jsou vyšetřené. U nás je ale osvěta u gynekologů i pacientek tak vysoká, že většina těhotných žen vyšetření podstoupila,“ doplnil vědecký sekretář České endokrinologické společnosti ze 3. interní kliniky 1. Lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Všeobecné fakultní nemocnice Jan Jiskra. 

Problémem je zvýšená i snížená funkce žlázy

Škodit může jak snížená, tak i zvýšená funkce štítné žlázy. Se sníženou funkcí štítné žlázy se od dvanácti let léčila i Andrea Svobodová. Při léčbě se berou léky s hormony štítné žlázy a pomáhá také dostatek jódu. „Projevovalo se to velkou únavou, nespavostí, bolestí kloubů a padáním vlasů, taky jsem měla psychické potíže,“ říká.

Pomohla jí až změna životního stylu. „Změnila jsem hodně stravu, doplnila jsem hodně minerály,“ popisuje. Teď má všechny hodnoty v pořádku a v budoucnu plánuje těhotenství.

Zvýšená funkce štítné žlázy se naopak projevuje hubnutím, pacient je podrážděný, třesou se mu ruce, má pulz přes 100 tepů za minutu a vypouklé, lesknoucí se oči. Padají mu vlasy, rychleji rostou nehty, má tenkou a hladkou kůži a zvýšeně se potí.

Rizikovými faktory pro vznik choroby jsou onemocnění štítné žlázy v rodině, ale třeba i nedostatečný, nebo naopak nadměrný přísun jódu a užívání některých léků. „Pokud se nemocný neléčí, má porucha funkce štítné žlázy na jeho život velký vliv. Ale pokud se léčí a správně, tak není vůbec omezen,“ upozornil Jiskra.

Podle něj jsou dnes možnosti, jak a kde pacienta na poruchu štítné žlázy vyšetřit, vcelku rozšířené. „Diagnostické testy jsou dostupné, přesné a relativně levné. Může je indikovat každý lékař a my hodně podporujeme, aby základní screeningové testy prováděli obvodní lékaři,“ dodal Jiskra.