Senátorům chybí premiér. Místo schůzí jezdí do regionu, kritizují

UDÁLOSTI: Spory mezi Senátem a vládou v demisi pokračují (zdroj: ČT24)

Senátoři se zlobí na vládu v demisi, zejména jejího předsedu Andreje Babiše (ANO). Na schůzích horní komory totiž premiér a ministři často absentují. To se stávalo i u předchozích vlád, podle vedení Senátu je ale nynější situace jiná. Členové kabinetu se neomlouvají kvůli důležitým jednáním, nýbrž kvůli svým cestám po regionech.

Koncem dubna přerušil Senát projednávání pěti tisků, protože s nimi nepřišel premiér či některý z jeho ministrů. Vláda totiž byla právě na návštěvě Moravskoslezského kraje. To však senátoři, zejména vedení horní komory, nepovažují za dostatečnou omluvu.

„V minulosti se jak premiér, tak ministři nechávali zastupovat, ale vždy byly důvody takové, že měli jinou akci, o jejímž termínu nerozhodovali. To je zásadní,“ podotkl předseda senátorského klubu ODS Miloš Vystrčil.

Předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD) kvůli častým nepřítomnostem na schůzích dokonce napsal premiérovi v demisi Andreji Babišovi dopis. „Účast vlády včetně premiéra zde je velmi slabá,“ upozornil Štěch.

Na častou nepřítomnost upozornil premiéra i místopředa senátorského klubu ANO Jaroslav Větrovský, ačkoli ujistil: „Osobně jsem s tím problém neměl.“

Andrej Babiš je však přesvědčen, že nic špatného on a jeho ministři nedělají, když před senátními schůzemi upřednostňují jiné akce. Podle něj jde pouze o senátní naschvál. „V minulosti bylo běžné, že když tam nešel premiér, tak ho zastupoval ministr,“ poukázal.

V dosavadní „praxi“ ostatně bude Andrej Babiš pokračovat – avizoval, že se nezúčastní ani nadcházející čtvrteční schůze. Tentokrát však nejede do regionů, nýbrž na evropský summit do Sofie.